preskoči na sadržaj

Osnovna škola "Mejaši" Split

 > Naslovnica
Vijesti

" MI JEDEMO ODGOVORNO" -projekt

Autor: Marita Čaleta, 7. 5. 2017.

U sklopu projekta „Mi jedemo odgovorno“ ugostili smo u našoj školi dijetetičarku i nutricionisticu gđu. Olju Martinić koja je održala predavanje za učenike osmih razreda (8.a, 8.b i 8.c), te gđu. Lidiju Ercegovac dipl. ing. prehrambene tehnologije koja je održala predavanje za učenike petog (5.b) i sedmih  razreda (7.a,7.d)  koji su uključeni u sam projekt.

Dijetetičarka i nutricionistica gđa. Olju Martinić je kroz svoje predavanje istaknula što osigurava optimalna prehrana. Dotakla se problema gladnih i pretilih ljudi u svijetu. Objasnila je što je glad, bromatologija, glikemijski indeks (GI) i koja je važnost probiotika i prebiotika za zdravlje probavnog sustava.

Ovo predavanje su popratili i snimili novinari televizije Jadran koji su  dobili i saznanja što naši učenici znaju o ovoj temi intervjuirajući učenike Nelu Marin, Mirelu Marelju i Tinu Bakotu (učenice 8.a razreda) i učenike Karla Petrovića i Ivana Lebena (učenici 1.c razreda).

 

 

 

Gđa. Lidija Ercegovac dipl. ing. prehrambene tehnologije je kroz svoje predavanje pod naslovom „Uravnotežena prehrana i sigurnost hrane“ naglasila koliko je uzimanje raznovrsne hrane važno za pravilnu prehranu. Ukazala je kako rukovati sa hranom u svom domu odnosno objasnila pojmove čišćenje hrane, kuhanje hrane, hlađenje hrane i križna kontaminacija hrane.

Naglasila je kako voće i povrće koje uvozimo prijeđe veliki put do našeg stola. Taj transport uvelike zagađuje okoliš te da je takvo voće i povrće važno pravilno tretirati prije konzumacije.

Objasnila je učenicima što sve možemo napraviti sa ostacima hrane te zašto je potrebno čitati deklaracije na proizvodima koje kupujemo i koja je njihova važnost za zdravlje.

 

 
CMS za škole logo
Osnovna škola "Mejaši" Split / Mejaši 20, HR-21000 Split / os-mejasi-st.skole.hr / ured@os-mejasi-st.skole.hr
preskoči na navigaciju