preskoči na sadržaj

Osnovna škola "Mejaši" Split

 > Naslovnica
Vijesti

DRŽAVNO NATJECANJE IZ TEHNIČKE KULTURE

Autor: Tome Kovačević, 12. 5. 2022.

Od 2. do 4. svibnja 2022. godine Marcel Domazet Lošo je sudjelovao na 64. natjecanju mladih tehničara 2021./2022 u Primoštenu za učenike osnovnih škola. Na državnom natjecanju je svoje kompetencije pokazalo 244 najuspješnija mlada tehničara Republike Hrvatske u različitim kategorijama. 

 

Marcel Domazet Lošo je ostvario sjajno 6. mjesto u kategoriji – Robotsko spašavanje žrtve.

Pod [više] pročitajte o natjecanju i pogledajte video s pripreme za državno natjecanje. 

Velike čestitke učeniku!!

Video s pripreme za državno natjecanje

Natjecanje mladih tehničara se provodi na temelju osnovnoškolskog programa tehničke kulture, programa nastave kroz klubove mladih tehničara, izvannastavnog programa u školi, izvanškolskog programa te programa posebnih tehničkih kompetencija (znanje, vještine, samostalnost i odgovornost) koje se stječu u izvannastavnom i izvanškolskom programu tehničke kulture.

Mladi tehničari koji svoje kompetencije usvajaju u osnovnim školama i udrugama tehničke kulture natjecat će se na državnoj razini u jednom od dvanaest područja tehničke kulture (maketarstvo i modelarstvo, graditeljstvo, obrada materijala, strojarske konstrukcije elektrotehnika, elektronika, robotika, automatika, fotografija, modelarstvo uporabnih tehničkih tvorevina, radiokomunikacije te robotsko spašavanje žrtve).

Natjecanje se sastoji od pisane provjera znanja (u trajanju od 2 školska sata), izrade tehničke tvorevine (8 školskih sati) te predstavljanje tehničke tvorevine svakog natjecatelja (do 5 minuta).

Zadatak Robotsko spašavanje žrtve s državnog natjecanja 2020./2021.

Programiraj robota-spasioca koji će slijediti crnu crtu, na raskrižju skrenuti desno, zaobići sve prepreke, detektirati i spasiti dvije žrtve.

  • Napiši program koji će robotu omogućiti spašavanje žrtve. Žrtve (kuglice) su postavljene unutar pravokutnog prostora sa zidovima kako je određeno u zadatku.
  • Robot mora ispuniti najteži zadatak jer mora misiju spašavanja voditi potpuno autonomno. Robot mora biti dovoljno jak i spretan da bi prošao kroz opasan teren. Na raskrižju koje je označeno sa zelenim kvadratićem robot mora ići desno. Cijelo vrijeme robot mora pratiti crnu liniju, a kada dođe do prepreke (3) mora je zaobići s lijeve ili desne strane.
  • Kada robot konačno dođe do „crvene sobe“, na ulazu ima srebrenu traku koju mora preći. Žrtve mora pronaći te ih pažljivo i oprezno spremiti na sigurno mjesto za evakuaciju, crni pravokutni trokut u jednom od kutova pravokutnog prostora.
  • Žrtva (kuglica) je spašena kad je robot prateći crnu crtu, prešao sve prepreke, te žrtvu premjestio u crni pravokutni trokut.
  • Nakon spašavanja robot se treba odmaknuti od žrtve i pravokutnog trokuta.
  • Za izvršenje zadatka (podešavanje, testiranje, programiranje robota i snimanje najbolje vožnje) imaš min. 120 minuta.


Priloženi dokumenti:
9.png (427.49 KB)


OGLASNA PLOČA

Sjednica UV-a

održat će se u četvrtak, 7. srpnja 2022., s početkom u 10 sati u maloj dvorani.


Upute za razrednike:

e-Dnevnik za razrednike

Upute za nastavnike:

e-Dnevnik za nastavnike

 


Sve o Tablet računalima

 Škola za život

Prezentacija s roditeljskog,

Upute za SIM kartice...

 

DOKUMENTI
KNJIGOVODSTVO
PRAVILNICI
Tražilica
KORISNI LINKOVI

 

CMS za škole logo
Osnovna škola "Mejaši" Split / Mejaši 20, HR-21000 Split / os-mejasi-st.skole.hr / ured@os-mejasi-st.skole.hr
preskoči na navigaciju