preskoči na sadržaj

Osnovna škola "Mejaši" Split

 > Naslovnica
Vijesti

AKTIVNOSTI U VELJAČI - PREVENCIJA VRŠNJAČKOG NASILJA

Autor: Zora Čatipović, Mladenka Žuvan, 6. 3. 2017.

Kroz veljaču smo proveli niz aktivnosti koje su imale zajednički nazivnik  -  prevenciju nasilja općenito, a naročito među djecom.

Nasilje nikome ne donosi išta dobro. Zato od najranije dobi svakodnevno to osvještavamo djeci. Najvažnije je biti dobar model djetetu i na smiren, prijateljski i pametan način pristupati svima i svim problemima koji se nađu na putu.

Nasilje prvo započinje u našim mislima koje okrivljuju drugoga i stvaraju predrasude, zatim se prelijeva na usta stvarajući govor ljutnje i mržnje. I sve  to onda stvara nasilna ponašanja. Zato je važno svjesno kreirati lijepe misli, te prvo krenuti od sebe postavljajući pitanje : „Što ja mogu promijeniti kod sebe da bi se ovaj problem, ova komunikacija poboljšala?“  Nadalje je potrebno ružne riječi preobraziti u ljubazne i lijepe riječi. A onda će i naša ponašanja biti prijateljskija, miroljubivija i sretnija. Dakle, lijepe misli vode do ljubaznih riječi, a ljubazne riječi pak potiču prijateljska i miroljubiva djela i ponašanja. Tako funkcionira naša psiha.

Stručna služba škole za Valentinovo je uredila pano u atriju škole, s porukama djece što je za njih ljubav. Glavni moto je bio: „Prevencija nasilja poticanjem ljubavi; što si više ljubavan, manje si nasilan. „

Također smo obilježili Dan ružičastih majica, projekt prevencije vršnjačkog nasilja, koji se 22.2. obilježava na razini cijele Hrvatske. O tom projektu je na Radio Suncu psihologinja naše škole razgovarala s koordinatoricom ovogodišnjeg tjedna psihologije, psihologinjom Nedom Plejić.

U okviru tjedna psihologije i u kontekstu  teme prevencije nasilja, psihologinja je u zbornici na učiteljima provela upitnike Mjerenja raspoloženja. Tim upitnicima se mjeri trenutno mentalno stanje. Svi zaposlenici, koji su mjerili svoje raspoloženja, imali su rezultate stabilnog i zadovoljnog pojedinca. Ako su u posljednje vrijeme i imali neka krizna razdoblja, uspješno su se nosili sa svojim problemima. Pošto smo mi odrasli modeli djeci i oni zapravo kopiraju naša ponašanja, jako je važno da i sami budemo primjer zadovoljnog, optimističnog, stabilnog i miroljubivog pojedinca.

S djecom šestih  razreda napravljena je pedagoško- psihološka radionica na temu samopoštovanja i poštovanja drugoga.

21.2. je  školska liječnica održala predavanje o zdravim navikama i zdravim stilovima življenja za učenike drugih razreda, a početkom ožujka još slijedi predavanje za četvrtaše  o prevenciji ovisnosti i opasnostima interneta.

Bavljenje sportom,  boravak u prirodi, otkrivanje i bavljenje svojim talentima, druženje s obitelji i prijateljima, neki su od najvažnijih zdravih stilova življenja, koje treba poticati kod velikih i kod malih. Navedene aktivnosti doprinose osobnom zadovoljstvu, a kada je pojedinac zadovoljan, neće imati potrebu biti nasilan.

                    

                 

                                         

                                        

                 

                              
CMS za škole logo
Osnovna škola "Mejaši" Split / Mejaši 20, HR-21000 Split / os-mejasi-st.skole.hr / ured@os-mejasi-st.skole.hr
preskoči na navigaciju