preskoči na sadržaj

Osnovna škola "Mejaši" Split

 > Naslovnica
Vijesti

Može li danski model odgoja prevenirati vršnjačko nasilje ?

Autor: Mladenka Žuvan, 23. 2. 2018.

Psihologinja Vesna Gračner je održala predavanje o vršnjačkom nasilju učiteljima naše škole na Učiteljskom vijeću 21. veljače 2018. Danci su godinama najsretnija nacija na svijetu, a uzrok toga jest u njihovom načinu odgoja djece. U nastavku pročitajte koje su značajke najpoželjnijeg odgoja djece.

Profesorica Gračner svoje je predavanje započela konstatacijom o porastu nasilja u školama diljem svijeta. Djeca postaju agresivna kada ne osjećaju vrijednost zajednice, roditelja i nastavnika. U Hrvatskoj ima mnogo nasilja u obiteljima (fizičkog i psihičkog). Stoga ga ima i u školama.

Statistike i praksa govore o drastičnom porastu emocionalnih i mentalnih poteškoća kod djece (tjeskobe, strahovi, ponašajni problemi, agresivnost, nasilje,  psihosomatski problemi i sl). Taj trend nije zabilježen kod Danaca. Oni su već četrdeset godina najsretnija nacija na svijetu, a djeca su im sretna, emocionalno otporna i sigurna, mirna i pristojna. Pokazalo se da je njihov model odgoja djece zaslužan za to.

Naime, Danci ne prezaštićuju svoju djecu. Pomažu im kada je to zaista nužno. Ne vode ih na milijun i jednu aktivnost, niti se povode za takmičarskim trendom brže-više-jače.  Danci svoju djecu žele naučiti da budu otporna i da razvijaju svoj vlastiti unutarnji kompas koji će ih voditi kroz život. Smatraju da djeca stalno uključena u aktivnosti, kojima je cilj postizanje bilo  dobrih ocjena, nagrada ili pohvala nastavnika ili roditelja – ne razvijaju svoje unutarnje porive te da je odgoj usmjeren na pohvale, pogrešan.

Veliku važnost u odgoju djece daju igri. Kroz igru s vršnjacima dijete uči mnoge važne stvari za život: uči se poštovanju pravila, prihvaćanju različitosti, kontroli svojih impulsa ako želi biti prihvaćen od drugih i što je najvažnije kroz igru se uči samopouzdanju (povjerenju u vlastite snage da može rješavati zadatke koji su pred njim). Veliki broj danskih škola ima posebne programe poticanja učenja športom, igrom i tjelovježbom.

Emocionalna se inteligencija pokazala jednako važnom za uspjeh i sreću u životu kao i klasična inteligencija. Zapravo visoka inteligencija ništa ne znači ako ju u datom trenutku zakoči intenzivna emocija i mi ne znamo kako kanalizirati ili pročistiti tu emociju. Zbog toga se rad na emocionalnoj otpornosti djece pokazao jako važan. U Americi su znanstveno dokazali linearnu povezanost između smanjenja broja sati igre i povećanja anksioznosti i depresivnosti kod djece. Zapravo, dokazano je da je zaigranost najbolja prevencija emocionalnih poteškoća.

Danski odgoj još  potiče:  skromnost (nema isticanja), zajedništvo, timski rad, trud, empatiju,iskreni razgovor o osjećajima i potrebama.

Mudro bi bilo prihvatiti stvari koje polučuju dobre rezultate.

 

Kako je škola mjesto nulte tolerancije na nasilje, nastojimo je napraviti mjestom gdje će se svi osjećati sigurno. U njoj želimo miroljubivo okruženje i nenasilnu atmosferu. Iako nam je to svakodnevni cilj, u veljači smo u našoj školi „Mejaši“ imali niz radionica sa djecom iz područja razvoja, upravo spomenute, emocionalne inteligencije (EQ). Školska psihologinja je napravila  radionice: „Semafor kontrole osjećaja“ u 3.c i 3.b, „Samokontrola“ u 6.a, „Može li se sukob spriječiti ?“ 6.b i 7.a, „Afirmiranje prijateljstva kao načina prevencije nasilja“ u 5.a i 6.c, „Šumovi u komunikaciji“ u 8.d, „Učinkovito rješavanje problema i samopouzdanje“ u 6.c. Školski pedagog je održao radionicu „Pravila ponašanja i međusobni odnosi“ u 6.b, „Samopoštovanje“ u 6.c, „Dnevnik iskazivanja osjećaja“ u 5.b, „U čemu sam dobar“ u 1.a i 1.d, te „Kako reagirati na zadirkivanje“ u 2.d. Neki razrednici su također na satovima razrednog odjela radili radionicu “Poželjna ponašanja“.

 

Još nam 28.2.2018. slijedi obilježavanje Dana ružičastih majci- Nacionalnog dana borbe protiv vršnjačkog nasilja, ali o tome u nekom od slijedećih tekstova.

 

                   

      

        

 
CMS za škole logo
Osnovna škola "Mejaši" Split / Mejaši 20, HR-21000 Split / os-mejasi-st.skole.hr / ured@os-mejasi-st.skole.hr
preskoči na navigaciju