preskoči na sadržaj

Osnovna škola "Mejaši" Split

 > Naslovnica
Vijesti

POSJET OSMIH RAZREDA VUKOVARU – 2018.

Autor: Tome Kovačević, Božena Škarica, 13. 5. 2018.

Ministarstvo branitelja i Javna ustanova „Memorijalni centar Domovinskog rata Vukovar“ provode projekt „Posjet učenika osmih razreda Vukovaru“. Cilj projekta je učenje o vrijednostima Domovinskog rata i važnosti Bitke za Vukovar u obrani Republike Hrvatske.

Osmi razredi  su u pratnji svojih razrednika,  Adelom Buljac, Maritom Ćaleta, Dejanom Žamićem  i Dujom Vrkićem  i učiteljicom  povijesti Boženom Škarica posjetili Vukovar.

Tijekom dvodnevnog posjeta Vukovaru učenici uče o demokratskim procesima koji su doveli do stvaranja suverene i samostalne Republike Hrvatske te kako je ona obranjena u nametnutome ratu.

Prvoga dana, 30.4. 2018., učenici su posjetili Muzej vučedolske kulture gdje su   upoznali obilježja života i postignuća vučedolske kulture, kao i Gradski muzej Vukovar – dvorac Eltz, gdje su razgledali stalni postav.

Nakon toga poslušali su predavanja na temu Domovinskog rata i Bitke za Vukovar te čuli o značenju pojedinih akcija i operacija u obrani Vukovara.

Drugoga dana, 1. 5. 2018.,  posjetili smo memorijalne lokalitete na širem području Vukovara: Memorijalno groblje žrtava Domovinskoga rata, Spomen - dom “Ovčara”, Spomen - obilježje mjesto masovne grobnice žrtava iz Domovinskog rata “Ovčara”, Vodotoranj, Spomen - dom hrvatskih branitelja na Trpinjskoj cesti,  “Kukuruzni put” – „Put spasa“, Mjesto sjećanja – Vukovarsku bolnicu '91. te MCDR Vukovar – bivšu vojarnu 204. VU brigade.

Dvodnevni posjet Vukovaru završava Školom mira, predavanjem čiji je cilj da učenici odnesu svojim domovima poruku mira, nenasilja i tolerancije na kojima se može graditi budućnost te kvizom znanja za učenike. Našu Školu predstavljali su učenici Karla Dajak (8. C) i Luka Sarić (8. B) koji  su pokazali najbolje znanje te osvojili prvo mjesto.

Ovaj nas je posjet Vukovaru zasigurno oplemenio i obogatio, puno smo toga vidjeli, doživjeli i naučili. A cilj ovog projekta upravo  i  je  u tome da saznamo što se dogodilo u Domovinskom ratu i čuvamo sjećanje na herojski grad Vukovar i sve koji su poginuli braneći ga.
CMS za škole logo
Osnovna škola "Mejaši" Split / Mejaši 20, HR-21000 Split / os-mejasi-st.skole.hr / ured@os-mejasi-st.skole.hr
preskoči na navigaciju