preskoči na sadržaj

Osnovna škola "Mejaši" Split

 > Naslovnica
Vijesti

PROSLAVA DANA NEOVISNOSTI U NAŠOJ ŠKOLI

Autor: Zora Čatipović, Mislava Kvasina, 9. 10. 2018.

Dan neovisnosti Republike Hrvatske posebno je važan dan za našu domovinu jer tada slavimo pobjedu i samostalnost. Naša škola obilježila ga je svečanom priredbom.

 

 

Priredba je započela izvedbom himne „Lijepa naša domovinu“ koju je otpjevao školski zbor pod vodstvom nastavnice Glazbene kulture Branke Matić.

Nakon toga, uvodni govor održale su učenice 7. a razreda Mariela Guć i Marta Didić, ujedno i voditeljice. Istaknule su kako ljudi ne razlikuju Dan državnosti od Dan neovisnosti. Voditeljice su pozvale nastavnika Povijesti Antu Vuletina da svima objasni značenje ovog praznika.

U svom govoru pričao je kako je Hrvatska uvijek bila u zajednicama s drugim državama. Promjene su se dogodile 1990. godine kada je dr. Franjo Tuđman postao predsjednik. Većina građana RH željela je samostalnost koju smo postigli borbom i brojnim žrtvama, a koju je potom 8. listopada proglasio Hrvatski sabor. U spomen na to 8. listopada svake godine obilježavamo Dan neovisnosti.

Poslije govora nastavnika Ante Vuletina učenica 6. d razreda Martina Jolić izrecitirala je pjesmu „Domovini“ pjesnikinje Zdenke Jušić Seonik, a zbor je upriličio ovaj događaj i pjesmom „Croatio, iz duše te ljubim“, koja opjevava ljubav i ponos Hrvata prema svojoj domovini.

Lana Prančić, učenica 5. d razreda, također je izrecitirala pjesmu Nikole Miličevića „Rane moje zemlje“.

Za kraj zbor je otpjevao pjesmu „Moja domovina“, a voditeljice su svima čestitale Dan neovisnosti.  

                                                                                          Novinarska skupina

 

    

    

Fotografije:
Klara Liović, Antea Kalinić, Ana Lovrinčević, Viktorija Vidović
CMS za škole logo
Osnovna škola "Mejaši" Split / Mejaši 20, HR-21000 Split / os-mejasi-st.skole.hr / ured@os-mejasi-st.skole.hr
preskoči na navigaciju