preskoči na sadržaj

Osnovna škola "Mejaši" Split

 > Nastava  > Predmeti  > Informatika
Vijesti

60% ČLANAKA NA WIKIPEDIJI IMA NEKU ČINJENIČNU GREŠKU

Autor: Tome Kovačević, 23. 4. 2012.

Milijuni diljem svijeta koriste Wikipediju, najveću besplatnu online enciklopediju, u brojne edukativne ili poslovne svrhe. No da se radi  o riskantnoj praksi najbolje svjedoči posljednje istraživanje sa Sveučilišta Penn State, koje je pokazalo kako šest od deset članaka na Wikipediji sadrži neku značajnu činjeničnu pogrešku. Opet vam napominjemo, da prilikom pisanja seminarskog rada/referata ne budete lijeni navratiti do naše školske knjižnice gdje ćete uvijek dobiti točne podatke!

Budući da je Wikipedija napravljena tako da ju (s tek rijetkim iznimkama) uređivati može svatko te da joj se točnost temelji tek na intervencijama drugih korisnika, nimalo ne čudi da gotovo 60 posto članaka u sebi ima neku grešku.

Osim toga, budući da se radi o šestoj najposjećenijoj stranici na internetu, Wikipedijom se mnogi koriste kako bi promovirali sebe ili svoj biznis te u skladu s time mijenjaju članke, što dodatno smanjuje njihovu nepristranost i točnost.
 
Istraživanje je inače provedeno kako bi se dobila šira slika o tome kako zaposlenici kompanija koriste Wikipediju da bi dobili informacije o svojim potencijalnim partnerima.
 
Kad je mijenjanje sadržaja o tvrtkama na Wikipediji u pitanju, osnivač Jimmy Wales postavio je jedno jednostavno pravilo - Ukoliko vas tvrtka čiji tekst želite promijeniti na Wikipediji na bilo koji način plaća ili ste povezani s njome, prepustite to nekom drugom i objektivnijem.


Izvor: http://metro-portal.hr/sest-od-deset-clanaka-na-wikipediji-ima-neku-cinjenicnu-gresku/70197


CMS za škole logo
Osnovna škola "Mejaši" Split / Mejaši 20, HR-21000 Split / os-mejasi-st.skole.hr / ured@os-mejasi-st.skole.hr
preskoči na navigaciju