preskoči na sadržaj

Osnovna škola "Mejaši" Split

 > Nastava  > Predmeti  > Informatika
Vijesti

Prošećimo Hrvatskom klikom miša

Autor: Tome Kovačević, 19. 10. 2012.

Krajem rujna u Zagrebu je predstavljen Google Street View s prikazom Hrvatske. Googleove automobile i bicikle prošle smo godine viđali na raznim mjestima i sa znatiželjom iščekivali hoće li se i naša ulica, škola, mjesto vidjeti na takvoj karti. Nakon prvih virtualnih šetnji Hrvatskom, stekli smo dojam da se Googleov tim zaista potrudio.

Dostupna su i mnoga manja mjesta pa tako možete virtualno prošetati i zagorskim bregovima i dalmatinskim otocima i slavonskim ravnicama. Ako još niste zavirili, otkrivamo vam kako krenuti u virtualnu šetnju.

Google Street View nadopuna je Google Mapsa, prvi put je predstavljen 2007. godine, a sad je već dostupan u više od 40 zemalja svijeta. Ta usluga omogućava korisnicima pregledavanje i kretanje po kartama prikazujući panoramske, kružne fotografije te tako stvarajući privid stvarne šetnje ulicama.

Nekoliko izdvojenih prikaza svjetskih znamenitosti pogledajte u Googleovoj galeriji. Otvarate li Google na hrvatskom jeziku, na prvom mjestu vidjet ćete galeriju „Otkrij Hrvatsku“ u kojoj možete vidjeti dinamične slike (360°) iz raznih dijelova Hrvatske.

Šetnja s Pegmanom

Da biste krenuli u šetnju posjetite stranice maps.google.hr i pomoću kotačića na mišu približite željeno područje Hrvatske ili u okvir za pretraživanje unesite ime svog mjesta. Zumiranjem se približite koliko god je potrebno da biste vidjeli kuće i imena ulica.

Zatim povucite žutog čovječuljka – Pegmana na kartu i pogledajte koje ulice su označene plavom bojom. Spustite čovječuljka na neku od tih ulica.

Kad spustite Pegmana naći ćete se u ulozi uličnog šetača. Nastavljate korištenjem miša: klikom premještate bijeli krug (i sebe) na drugo mjesto u ulici, a povlačenjem karte ulijevo ili udesno zakrećete prikaz (tj. okrećete se oko sebe).

Šetati možete i klikom na strelice na karti ili pritiskom strelice naprijed/natrag na tipkovnici, a okrećete se pomoću strelica lijevo/desno. Kad vam neka ulica dosadi i zaželite skoknuti drugdje, umanjite prikaz karte kako biste se udaljili pa kliknite na neko drugo mjesto na karti.

Kako nastaje Street View?

Da bi se dobio slikovni prikaz potreban je, naravno, fotoaparat, a želi li se pritom dobiti cijeli kružni pregled, potrebno je nekoliko fotoaparata. Za prikupljanje fotografija s raznih mjesta nužno je i neko prometalo. Googleov tim za kretanje terenom koristi automobil, bicikl, kolica, čak i motorne saonice. Svako vozilo opremljeno je:

  • sustavom s 15-ak fotoaparata za snimanje fotografija,
  • senzorima kretanja koji prate položaj, brzinu i smjer vozila,
  • tvrdim diskom za spremanje podataka,
  • malenim računalom koje pokreće sustav i
  • laserima za snimanje trodimenzionalnih podataka kojima se utvrđuje udaljenost na fotografijama.

Za stvaranje neprekinute slike od 360° (kružni, panoramski prikaz) snimljene se fotografije  spajaju, a njihova preklapanja popravljaju da bi cijeli prikaz bio neprekinut, kao kad se mi okrećemo oko sebe i promatramo što nas okružuje.
Kad se prikupi dovoljno fotografija potrebno je povezati ih s kartama. Podaci o mjestu snimanja fotografije omogućuju smještanje fotografija na točno određena mjesta na kartama, čak i naginjanje ili poravnavanje slika s brdovitim terenom.

I za kraj, još spomenimo i da paze na vrijeme kako slike ne bi bile mutne zbog kiše ili snijega.

Hmm, čini nam se da je Googleov tim dobro upoznao vremenske prilike i prognozu u svim krajevima svijeta.


Izvor: http://www.profil-international.hr


Informatika

Predmetni sadržaj

INFORMATIKA 5

INFORMATIKA 6

INFORMATIKA 7

INFORMATIKA 8

Osnove  uporabe

računala

 

 

 

Jezik računala

Osnove informatike

Programiranje

Osnove računala

Spremnici i datoteke

Programiranje

MS Excel

Programiranje

Paint (Bojanje)

MS Word

MS Power

Point

MS Access

Osnove

programiranja

Mreže i Internet

Izrada     web stranica

MS Power Point

MS Word

Multimedija

Internet

Izrada web

stranica

Internet i

elektronička pošta

MS Power Point

 

Internet

           

7. razred

kviz - Internet i mreze

križaljka - Struktura Interneta

kviz - Ostale usluge Interneta

kviz - Povezivanje na Internet

kviz - Struktura Interneta

križaljka - FTP Telnet funkcije.xls
 internet i mreze.htm
 Kopija Zabica-preko-zabice.xls
 Noc Muzeja 2.png
 Robi Separovic.png


CMS za škole logo
Osnovna škola "Mejaši" Split / Mejaši 20, HR-21000 Split / os-mejasi-st.skole.hr / ured@os-mejasi-st.skole.hr
preskoči na navigaciju