preskoči na sadržaj

Osnovna škola "Mejaši" Split

 

Informatika je područje ljudskog djelovanja koje se bavi proučavanjem, razvojem i uporabom postupaka i uređaja za obradu podataka. Riječ informatika nastala je kao složenica od francuskih riječi information i automatique.

Pravila sjedenja za računalom:

  • uspravno držanje tijela
  • oči u visini vrha ekrana
  • noge savinute pod gotovo pravim kutom
  • ruke u laktovima također pod gotovo pravim kutom, naslonjene na rukohvat
  • podlaktice naslonjene na radnu plohu s dlanovima nad tipkovnicom, u vodoravnom položaju sa radnom polohom

Upoznavanje s mišem

Miš obično ima dvije tipke i kotačić:

  • primarnu tipku (obično lijeva tipka koja služi za odabir stavke (uređaja, mapa i datoteka) ili otvaranje izbornika)
  • sekundarnu tipku (obično desna tipka kojom kliknemo na ikonu te se otvara skočni izbornik kojim saznajemo o dodatnim mogućnostima ikona odnosno programa ili uređaja koje reprezentiraju)
  • kotačić (služi za pomicanje te olakšava pregled sadržaja većeg od veličine prozora)

Tehnika povuci i spusti (Drag and Drop) najčešće služi premještanju mapa i datoteka na drugo mjesto ili premještanje prozora i ikona na radnoj površini ili površini prozora. Ovu tehniku najlakše ćete primijeniti tako da kliknete na objekt (ikonu) i ne otpuštajući lijevu tipku miša pomičete objekt do željenog mjesta, a zatim otpustite lijevu tipku miša.

Upoznavanje s tipkovnicom

Tipkovnica je uređaj koji koristimo za pisanje teksta, brojčanih podataka i raznih znakova. Tipkovnicu čine slovnobrojčane tipke, funkcijske tipke, brojčane tipke, kontrolne tipke i navigacijske tipke. Tipkovnica se obično koristi za unošenje teksta, a također je jedna od glavnih uređaja za kontrolu likova u računalnim igrama, a uglavnom se koriste strjelice ili slova W,A,S i D. Pored ostalog, tipkovnica se koristi i za zadavanje zapovijedi računalu.

Dijelovi računala

Kućište služi smještaju električnih komponenti računala, te se brine o njihovoj sigurnosti, te dotoku električne energije. Najveći je dio računala,a postoji više tipova kućišta s obzirom na veličinu, dizajn i vrstu napajanja. Najvažnija osobina kućišta je snaga napajanja.

Matična ploča je najvažniji dio računala. Na nju se ugrađuje (priključuje) svo sklopovlje u računalu, na primjer: grafička kartica, mrežna kartica, zvučna kartica, modem, tvrdi disk, RAM itd.

Procesor  je “srce svakog računala”. Određuje ostalim djelovima računala što i kada će raditi. Procesor vrši aritmetičke i logičke operacije, a nalazi se na matičnoj ploči.

Radna memorija kod računala su spremišta koja se koriste za trenutačnu pohranu rezultata. Obično je locirana u neposrednoj blizini procesora, a nalazi se na matičnoj ploči. —Pločice se umeću okomito na matičnu ploču, imaju zarez koji ne dopušta da se pločice krivo umetnu. —Kapacitet radne memorije je: u MB, predvidivo u GB (256 MB, 512 MB, 1 GB, 2 GB,  4 GB,  8 GB)

„Tvrdi“ (hard disc) disk je osnovni pomoćni spremnik računala. —To je spremnik velikog kapaciteta smješten u kućištu računala. —Kapacitet mu je u stotinama GB

 
USB (Memory stick) ili memorijski štapići novija su vrsta pomoćnih spremnika koji su našli svoju primjenu u raznim uređajima. —Kapacitet ovih spremnika je nekoliko GB.

CMS za škole logo
Osnovna škola "Mejaši" Split / Mejaši 20, HR-21000 Split / os-mejasi-st.skole.hr / ured@os-mejasi-st.skole.hr
preskoči na navigaciju