preskoči na sadržaj

Osnovna škola "Mejaši" Split

 

Spremnici računala

—Računalo sprema podatke u spremnicima (memoriji – eng. memory) računala. —Memorija je sastavni dio računala – stroj bez memorije ne može se zvati računalom. ——Memorija koja stroju omogućuje da ga se prozove računalom jest njegova radna memorija. Sastavni dio svakog suvremenog računala je središnji spremnik podijeljen na dva dijela:
  1. RAM (Random access memory) memorija umeće se okomito na matičnu ploču, imaju zarez koji ne dopušta da se pločice krivo umetnu. —Kapacitet radne memorije je:  u MB, predvidivo u GB ( 256 MB, 512 MB, 1024 MB = 1 GB,  2 GB,  4 GB,  6GB, 8 GB,  16 GB, 32 GB)
  2. ROM (Read only memory) memoriju koristimo za početno pokretanje računala. To je neizbrisiva memorija koju možemo samo čitati a služi za da računalu kaže: –koje su sve u/i jedinice spojene na njega, –gdje se nalaze programi koji u/i jedinice čine dostupnim ostalim programima (tzv. driveri) te –otkuda da s pomoćne memorije počne učitavati programe za svakodnevni rad (operacijski sustav).
—Osim radne memorije, moderna računala imaju i sekundarnu ili pomoćnu memoriju koja –nije nužna da bi računalo radilo, ali pomaže u korištenju računala te –sprječava duge i zamorne postupke unošenja programa i podatka koji su podložni operaterskim greškama. Pomoćni spremnici su vrsta spremnika na kojima pohranjujemo podatke i programe za naknadno korištenje. —U ovim spremnicima podatci i programi pohranjeni su (spremljeni) i kad je računalo isključeno.
U pomoćne spremnike ubrajamo:
  1. Tvrdi disk (Hard disc) je spremnik velikog kapaciteta smješten u kućištu računala. Kapacitet u stotinama GB
  2. Meka disketa (Floppy disk) koja je dugi niz godina bila jedini prenosivi medij kojem možemo brisati i mijenjati stare zapise i spremati nove. —Kapacitet diskete je 1,44 MB.
  3. Prenosivi optički spremnici - CD (Compact disc 80 min kapaciteta 650 – 700MB) DVD (Digital Video Disc kapaciteta oko 4,8 GB) —HD DVD (High density digital versatile disc kapaciteta do 45 GB) —BlueRay (kapaciteta do 200 GB)
  4. USB (Memory stick) ili memorijski štapići novija su vrsta pomoćnih spremnika koji su našli svoju primjenu u raznim uređajima. —Kapacitet ovih spremnika je nekoliko GB.

 

Kako pokrećemo programe

Računalo je po mnogim svojim mogućnostima ispred čovjeka: može raditi točno i brzo (mnogo brže od našeg mozga) i bez zamaranja. Nedostaje mu međutim kreativnost, osjećaj za lijepo, mogućnost ostvarivanja prijateljstva i sl. Iako ima velike mogućnosti, računalo radi samo ono za što je namijenjeno. Namjenu mu određuje čovjek pomoću raznih programa.
Sklopovlje računala (Hardware) predstavljaju svi njegovi fizički dijelovi (uređaji). Možemo reći da su to uređaji koje vidimo okom ili ih možemo dotaknuti rukom.

Dodatni ulazni uređaji koji se mogu priključiti na računalo: mikrofon, crtača ploča, zaslon osjetljiv na dodir, skener, digitalni fotoaparat, videokamera, web-kamera, igrača palica, igrači upravljač (volan),...

Dodatni izlazni uređaj koji se mogu priključiti na računalo: drugi monitor, pisač, crtač, zvučnici, slušalice, vanjska Hi-Fi linija, televizor, projektor,...

Središnju (sistemsku) jedinicu za obradu podataka čini kućište u kojem su objedinjeni matična ploča, procesor, spremnici računala (središnji i pomoćni spremnici) i dodatne kartice (grafička, zvučna, mrežna) u jedinstvenu povezanu cjelinu. Postoje uređaji pomoću kojih se mogu istovremeno podatci unositi u računalo i prikazivati izlazni podaci (monitor osjetljiv na dodir, CD/DVD). Takvi uređaji zovu se ulazno/izlazni uređaji.

Matična (tiskana eng. Motherboard) ploča osnova je središnje jedinice računala. Na nju se postavljaju ili priključuju svi ostali dijelovi računala (procesor, spremnici i dodatne kartice). Uređaji koji nisu neposredno spojeni na matičnu ploču s njom se povezuju kablovima. Matična ploča omogućuje prenošenje podataka i komunikaciju između priključenih uređaja.

Procesor CPU (Central Procesing Unit) je središnja jedinica za obradu podataka. Obavlja računske i logičke zadatke, upravlja radom svih dijelova računala i usklađuje njihov rad. Za rad računala bitna je brzina kojom procesor obrađuje podatke. Brzinu mjerimo u GHz (Gigahertz).

 

Programsku opremu (Software) čine svi programi koji se nalaze u računalu. Dijelimo ih na:

  • operacijski sustav (Operating System, skraćeno OS ) je skup programa koji korisniku omogućuju uporabu računala
  • primjenske programe (računalo kao univerzalni stroj namijenjeno je izvršenju velikog broja zadataka. Možemo: crtati, pisati, izrađivati prezentacije, koristiti internet, uređivati baze podataka...Za svaki od tih zadataka postoje posebno namijenjeni programi. Zajednički ih zovemo primjenski programi.

Radna površina (Desktop) glavno je područje zaslona koje vidite nakon uključivanja računala i prijave u sustav Windows. Slično površini pravog stola, ona vam služi kao površina za rad. Kada otvarate programe ili mape, oni se pojavljuju na radnoj površini. Isto tako na nju možete stavljati različite stvari, kao što su datoteke i mape, te ih rasporediti prema vlastitoj želji.

Ponekad se koristi i šira definicija radne površine koja uključuje i programsku i bočnu traku sustava Windows. Programska traka smještena je na dnu zaslona. Pokazuje koji su programi pokrenuti i omogućuje vam prebacivanje iz jednog programa u drugi. Ona sadrži i gumb Start Slika gumba Start, pomoću kojega pristupate programima, mapama i postavkama računala.

 


CMS za škole logo
Osnovna škola "Mejaši" Split / Mejaši 20, HR-21000 Split / os-mejasi-st.skole.hr / ured@os-mejasi-st.skole.hr
preskoči na navigaciju