preskoči na sadržaj

Osnovna škola "Mejaši" Split

 > Word
 

Microsoft Word

Microsoft Word, jedan od najčešće korištenih programa današnjice, dio je paketa uredskih primjenskih programa Microsoft Office. Iako je njegova osnovna namjena pisanje i uređivanje teksta Word omogućuje i crtanje, umetanje gotovih crteža i slika, ispis, rad s tablicama, provjeru pravopisa i drugo.

Za pokretanje programa slijedom kliknite na glavni izbornik Start → Svi programi (Programs) → Microsoft OfficeMicrosoft Office Word 2003. Word možemo pokrenuti i korištenjem ikone prečaca koja može biti postavljena na radnoj površini (Desktop).

Datoteke programa Microsoft Word-a lako ćete prepoznati po navedenoj ikoni i nastavku naziva datoteke .doc. Dvoklikom miša na ikonu datoteke pokrenut će se program Word i učitati označena datoteka.

Novi dokument

Novi dokument započinjete naredbom Nova (New) iz izbornika Datoteka (File). Ovoj naredbi možete pristupiti i tipkovničkim prečacem (Ctrl + N).

Otvaranje postojećeg dokumenta

Postojeći dokument otvarate naredbom Otvori iz izbornika Datoteka (File). Ovoj naredbi možete pristupiti i tipkovničkim prečacem (Ctrl + O).

Naredbe spremanja

Dvije osnovne naredbe spremanja: Spremi (Save), Spremi kao… (Save As…). Ove naredbe pronaći ćete u izborniku Datoteka (File). Za prvo spremanje dokumenta kliknite na naredbu Spremi kao… (Save As…) kako bi odredili mjesto spremanja i naziv datoteke. Naredbu možete koristiti i nakon prvog spremanja ako dokument želite spremiti na drugo mjesto ili sa drugim imenom. Naknadne promjene spremate naredbom Spremi (Save) čime trenutni dokument zapisujete u postojeću datoteku (bez dijaloškog okvira).

Ispravak pogreški

Ako tijekom pisanja ili oblikovanja teksta (dokumenta) pogriješite, pogrešku ćete vrlo jednostavno ispraviti klikom na strelicu poništi ili strelicu ponovi iz alatne trake standard. Ove naredbe dostupne su također iz izbornika Uređivanje (Edit).

Oblikovanje teksta

Ako želite uređivati tekst, najprije ga morate označiti. Postoji i druga mogućnost: prvo postavite sva oblikovanja pa počnite pisati. Označavanje poništavate tako da kliknete izvan označenog sadržaja (teksta).

Kako označiti tekst?

Umetanje slika

Možemo umetati gotove crteže koji nudi ovaj program pomoću naredbe Isječak crteža (Clip Art) koja se nalazi u izborniku Umetanje (Insert).  ili crteže koje ste sami nacrtali u Paintu ili fotografije na kojima ste zabilježili zanimljive događaje digitalnim fotoaparatom. Krenimo redom.

Kako umetati već gotov crtež koji nam nudi ovaj program? Postoje dva načina:

  1. Otvorimo izbornik umetanje – zatim slika – i onda isječak crteža (Clip Art)
  2. Klikom na gumb Umetni isječak crteža na alatnoj traci Crtanje (čovječujak)

Upisom pojma koji opisuje crtež koji vi tražite u polje Traži u Oknu zadataka te klikom na gumb Idi. Da bi pronašli gotovi crtež u polju Traži u Oknu zadataka upišemo pojam crteža i kliknemo na gumb Idi.

Sliku ili crtež možemo umetati i iz neke datoteke koja se nalazi na disku ili CD-u. To može biti neka naša slika, crtež koji smo napravili u programu Paint, fotografija,… da bi je umetnuli crtež ili sliku koju smo napravili u Paint-u ili neku drugu sliku (crtež) iz datoteke kliknimo ponovo na izbornik Umetanje – slika – iz datoteke. Odabirom ove naredbe otvara se dijaloški okvir umetni sliku u kojem odabiremo sliku koju želimo umetnuti u dokument. Umećemo je tako da dva puta kliknemo na sliku ili je označimo i kliknemo na gumb umetni. Slika će biti umetnuta na mjesto gdje smo postavili točku unosa.

Obrubi i sjenčanje

Odlomke, tekst, riječi ili cijelu stranicu možemo uokviriti i osjenčati birajući vrstu i boju linija okvira te nijanse boja ispune. Obrubima i sjenčanjem možemo naglasiti različite dijelove dokumenta. Obrube i sjenčanje primjenjujemo iz izbornika Oblikovanje(Format) → Obrubi i sjenčanje (Borders and Shading).

Grafičke oznake i numeriranje

Kada u tekstu želimo izdvojiti i naglasiti nabrajanja ili početak svakog odlomka koristimo grafičke oznake, u obliku crtica (-), točaka (●) i drugih simbola (◊), te numerirane popise. Grafičke oznake (Buleted List) i Numerirane popise (Numbered List) možemo postaviti na nekoliko načina:

  • Označimo tekst koji želimo pretvoriti u popis i kliknemo desnom tipkom miša na označeni tekst. U skočnom izborniku izaberemo naredbu Grafičke oznake i numeriranje (Bulets And Numbering).
  • Isti dijaloški okvir možemo otvoriti i kroz izbornik Oblikovanje (Format) → Grafičke oznake (Buleted List), Numeriranje (Numbered List).

Numeriranje stranica u dokumentu

Radi bolje preglednosti i snalaženja u dokumentu u svaki dokument s više stranica dobro je umetnuti brojeve stranica. Broj stranice može se umetnuti u zaglavlje (vrh) ili podnožje (dno) stranica u sredinu, lijevo ili desno. Broj stranice najlakše ćete umetnuti tako da pozovete Umetanje (Insert) → Brojevi stranica (Page Numbers).

Margine (porubnica)

U dokumentu tekst nikad ne pišemo od ruba do ruba papira. Prazan prostor koji obrubljuje tekst zove se margina ili porubnica.  Margina se u dokumentu koristi iz više razloga: estetskih i praktičnih. Margina stvara dojam urednosti dokumenta, a također omogućuje pisaču da upravlja papirom tijekom ispisa. Margina je također potrebna kod uveza dokumenta, odnosno kod stvaranja udžbenika ili priručnika, omogućuje lakše listanje i preglednije čitanje. Margine također možemo podesit i oznakama na vodoravnom i okomitom ravnalu.

Zaglavlje i podnožje

Zaglavlje i podnožje - prostor unutar gornje i donje margine namijenjen upisu podatka koji se prikazuju na svim stranicama dokumenta npr. brojevi stranica, naziv poglavlja, ime autora, itd. Za prikaz zaglavlja i podnožja kliknite na izbornik Pogled (View) → Zaglavlje i podnožje (Header and Footer).

Ispis dokumenta

Naredbom Pretpregled ispisa (Print Preview) možemo u svakom trenutku pogledati kako bi izgledao ispis dokumenta na pisaču ali bez ispisa. Uvijek je dobro pogledati izgled dokumenta prije ispisa. Za ispis dokumenta potrebno je imati uredno instaliran pisač. Ispis možemo pokrenuti klikom na ikonu pisača na alatnoj traci oblikovanja, ili iz izbornika Datoteka (File) → Ispis (Print) kada otvaramo dijaloški okvir Ispis.


CMS za škole logo
Osnovna škola "Mejaši" Split / Mejaši 20, HR-21000 Split / os-mejasi-st.skole.hr / ured@os-mejasi-st.skole.hr
preskoči na navigaciju