2018-03-01 18:17:19

Obilježen Dan ružičastih majica

Dan ružičastih majica- Nacionalni dan borbe protiv vršnjačkog nasilja je program prevencije , kojeg smo obilježili u srijedu, 28. veljače noseći ružičaste majice kao simbol miroljubivog i prijateljskog ponašanja među vršnjacima. Dan prije u utorak, preko razglasa u cijeloj školi, u sve tri smjene, je pušten prigodni dramsko- glazbeni program, koji promiče tolerantno i nenasilno ponašanje među vršnjacima. 

Svjesni činjenice da je nasilje, bilo kojeg oblika, prisutno svakodnevno u svim okruženjima, potrebno je osvještavati važnost razumijevanja i prihvaćanja različitosti koje nas okružuju.

Od 2014. obilježava se Dan ružičastih majica a obilježava se zadnje srijede u mjesecu veljači. Ideja je nastala u znak protesta zbog incidenta koji se dogodio u jednoj školi. Inicijativom školskih kolega je na konstruktivan i inteligentan način riješeno sustavno zlostavljanje dječaka, koji je bio posvećen liječenju teško bolesne majke.

Akciji se pridružuju gotovo sve hrvatske osnovne i srednje škole, vrtići, sportski klubovi, udruge te brojne poznate ličnosti.

Broj sudionika porastao je na više od 1 200 000, a u 2018. godini se očekuje još veći odaziv.

Dan ružičastih majica međunarodni je program i dio programa prevencije vršnjačkog nasilja kojeg provodi Centar za edukaciju i prevenciju nasilja. 2017. godine Hrvatski sabor je Dan ružičastih majica jednoglasno proglasio Nacionalnim danom.

Na donjem linku možete poslušati službenu himnu Nacionalnog dana protiv vršnjačkog nasilja, tj. Dana ružičastih majica. To je pjesma "Život nije siv" od Mie Dimšić.

https://www.youtube.com/watch?v=mnYjIKOJPD4

Naš razglas program pripremila je, u suradnji sa psihologinjom  i ravnateljicom škole, novinarska grupa pod vodstvom nastavnice Valerije Bašić, a sve je fotografirala  foto grupa pod vodstvom nastavnice Zore Čatipović.

   

  

​  

 


Osnovna škola "Mejaši" Split