2022-05-12 22:13:34

DRŽAVNO NATJECANJE IZ TEHNIČKE KULTURE

Od 2. do 4. svibnja 2022. godine Marcel Domazet Lošo je sudjelovao na 64. natjecanju mladih tehničara 2021./2022 u Primoštenu za učenike osnovnih škola. Na državnom natjecanju je svoje kompetencije pokazalo 244 najuspješnija mlada tehničara Republike Hrvatske u različitim kategorijama. 

 

Marcel Domazet Lošo je ostvario sjajno 6. mjesto u kategoriji – Robotsko spašavanje žrtve.

Pod [više] pročitajte o natjecanju i pogledajte video s pripreme za državno natjecanje. 

Velike čestitke učeniku!!

Video s pripreme za državno natjecanje

Natjecanje mladih tehničara se provodi na temelju osnovnoškolskog programa tehničke kulture, programa nastave kroz klubove mladih tehničara, izvannastavnog programa u školi, izvanškolskog programa te programa posebnih tehničkih kompetencija (znanje, vještine, samostalnost i odgovornost) koje se stječu u izvannastavnom i izvanškolskom programu tehničke kulture.

Mladi tehničari koji svoje kompetencije usvajaju u osnovnim školama i udrugama tehničke kulture natjecat će se na državnoj razini u jednom od dvanaest područja tehničke kulture (maketarstvo i modelarstvo, graditeljstvo, obrada materijala, strojarske konstrukcije elektrotehnika, elektronika, robotika, automatika, fotografija, modelarstvo uporabnih tehničkih tvorevina, radiokomunikacije te robotsko spašavanje žrtve).

Natjecanje se sastoji od pisane provjera znanja (u trajanju od 2 školska sata), izrade tehničke tvorevine (8 školskih sati) te predstavljanje tehničke tvorevine svakog natjecatelja (do 5 minuta).

Zadatak Robotsko spašavanje žrtve s državnog natjecanja 2020./2021.

Programiraj robota-spasioca koji će slijediti crnu crtu, na raskrižju skrenuti desno, zaobići sve prepreke, detektirati i spasiti dvije žrtve.

Napiši program koji će robotu omogućiti spašavanje žrtve. Žrtve (kuglice) su postavljene unutar pravokutnog prostora sa zidovima kako je određeno u zadatku. Robot mora ispuniti najteži zadatak jer mora misiju spašavanja voditi potpuno autonomno. Robot mora biti dovoljno jak i spretan da bi prošao kroz opasan teren. Na raskrižju koje je označeno sa zelenim kvadratićem robot mora ići desno. Cijelo vrijeme robot mora pratiti crnu liniju, a kada dođe do prepreke (3) mora je zaobići s lijeve ili desne strane. Kada robot konačno dođe do „crvene sobe“, na ulazu ima srebrenu traku koju mora preći. Žrtve mora pronaći te ih pažljivo i oprezno spremiti na sigurno mjesto za evakuaciju, crni pravokutni trokut u jednom od kutova pravokutnog prostora. Žrtva (kuglica) je spašena kad je robot prateći crnu crtu, prešao sve prepreke, te žrtvu premjestio u crni pravokutni trokut. Nakon spašavanja robot se treba odmaknuti od žrtve i pravokutnog trokuta. Za izvršenje zadatka (podešavanje, testiranje, programiranje robota i snimanje najbolje vožnje) imaš min. 120 minuta.


Osnovna škola "Mejaši" Split