preskoči na sadržaj

Osnovna škola "Mejaši" Split

vijesti

Osnove fotografije

Autor: Zora Čatipović, 16. 12. 2018. 23:45

Online simulatori fotoaparata
Canon
Be the Camera
DOF
Nikon
SLR simulator

PPT prezentacije
Digitalni fotoaparati 1.dio
Digitalni fotoaparati 2.dio

 [više]

Autor: Zora Čatipović, 24. 12. 2017. 18:08

 [više]

19. kolovoza – Svjetski dan fotografije!

Autor: Zora Čatipović, 19. 8. 2017. 14:16

19. kolovoza  je dan kada se širom svijeta slavi fotografija. Još u siječnju davne 1839. Louis-Jacques-Mandé Daguerre, francuski umjetnik i kemičar, predstavio je svoj izum u fotografiji – dagerotipiju koju je nekoliko mjeseci kasnije, na dašnji dan, prihvatila francuska vlada i proglasila projektom ‘Libérez au monde’ (fr. Slobodan za svijet).

 [više]

Međunarodni fotografski doživljaj baštine 2017.

Autor: Zora Čatipović, 28. 5. 2017. 19:09

O izložbi

Hrvatski fotosavez priređuje međunarodnu izložbu fotografija mladih autora „Međunarodni fotografski doživljaj baštine 2017.“.

Izložba je zamišljena kao rezultat natječaja koji je na temu kulturne i prirodne baštine otvoren svim mladima do 21 godine starosti.

Nakana je usmjeriti što veći broj mladih na razumijevanje, istraživanje i bilježenje kulturne i prirodne baštine (povijesne građevine, industrijska arhitektura, krajolik, pučka arhitektura, tradicijski obrti, svečanosti i tradicije...), a kroz izložbu i katalog pokazati zajedničku dimenziju odnosa mladih iz različitih zemalja spram baštine.

Pravila sudjelovanja pročitajte klikom na

 [više]

Fotografski natječaj: „Marjan – simbol i inspiracija“

Autor: Zora Čatipović, 28. 5. 2017. 17:27

Javna ustanova za upravljanje park-šumom Marjan i Fotoklub Split organiziraju natječajnu izložbu fotografija pod nazivom “Marjan – simbol i inspiracija”, a kojoj je cilj predstaviti ljepote Marjana u punom sjaju, ali i naglasiti potrebu očuvanja prirodne i kulturne baštine.
Važno je istaknuti da je Marjan posebno zaštićeno područje prirode na kojem se nalazi čitavi niz zaštićenih kulturnih dobara te da je zaštićen u kategoriji park-šume i kao kulturno dobro.
Na izložbi sa svojim radovima mogu sudjelovati svi građani koji se bave fotografijom, profesionalno ili amaterski. Najbolje fotografije biti će postavljene na izložbi u Galeriji Fotokluba Split u siječnju 2018., uz mogućnost organizacije pokretnih izložbi u narednim razdobljima, a u organizaciji Javne ustanove.
Među brojnim splitskim osobitostima, zasigurno se ističe opjevano brdo Marjan, bogato prirodnim ljepotama, vidilicama, kupalištima, spomenicima pojedinim umjetnicima, ali i sakralnim spomenicima kulture. Iz svih tih kulturno-umjetničkih spomenika može se iščitati da je Marjan u stvari posebno mjesto u povijesti grada Splita.
Budući da je Marjanska šuma primjer uspjelog pokušaja obnavljanja ogoljelog krša, 1964. godine Zavod za zaštitu prirode proglašava poluotok Marjan sa Sustjepanom posebnim zaštićenim objektom prirode, površine oko 307 ha. Prema Zakonu o zaštiti prirode, Marjan spada u kategoriju park-šume, s namjenom očuvanja prirodne ili sađene šume, odmor i rekreaciju.
Javna ustanova za upravljanje park-šumom Marjan u suradnji s Fotoklubom Split želi ukazati na problem očuvanja prirodne i kulturne baštine, kao i njihovu obnovu, posebno u vremenu svekolikog turističkog zamaha i ogromne posjećenosti grada koji diše pod Marjanom.

UVJETE SUDJELOVANJA pogledati klikom na 
 [više]

EKO-FOTKA 2017.

Autor: Zora Čatipović, 8. 3. 2017. 18:11

TEME:

  1. Ovo raduje našu majku Prirodu (čovjekovo djelovanje koje je u suglasju s prirodom) 
  2. Ovo nanosi bol našoj majci Prirodi (svi čovjekovi postupci koji nisu u skladu s održivim razvojem i prirodnom ravnotežom)

 

 [više]

NOĆ MUZEJA 2017. - Hrvatski pomorski muzej Split - izložba „Tragom Petra Hektorovića“

Autor: Zora Čatipović, 24. 1. 2017. 07:06

Izložba pod nazivom „Tragom Petra Hektorovića“, koja je nastala u suradnji Hrvatskog fotosaveza s Osnovnom školom Petra Hektorovića, Stari Grad i Osnovnom školom Jelsa, rezultat je fotoradionice za djecu i mlade. Naime, mladi su autori u trodnevnoj fotoradionici slijedili put Petra Hektorovića opisan u njegovom glasovitom djelu „Ribanje i ribarsko prigovaranje“, na otocima Hvaru, Braču i Šolti. Istraživali su i bilježili slikovne senzacije, a osobitu pozornost posvetili su dvorcu Tvrdalj Petra Hektorovića, odnosno samom Starom Gradu na Hvaru. Fotoradionicu je vodila Zlata Medak, voditeljica programa Hrvatskog fotosaveza za mlade, a suradnici su bili Predrag Bosnar, tajnik Hrvatskog fotosaveza, Vinko Tarbušković, učitelj i Katija Barbić, učiteljica.

 [više]

"Slikopisi jadranske obale'"

Autor: Zora Čatipović, 5. 12. 2016. 22:47

Split je domaćin nevjerojatnoj izložbi fotografija, koja će biti dostupna svima do 25. siječnja iduće godine u Hrvatskom pomorskom muzeju na Gripama. Jednostavo ju ne smijete propustiti.

 [više]

IZLOŽBA FOTOGRAFIJA U OŠ DR. IVAN MERZ ZAGREB - ,,NAJ FOTKA,, OSNOVNIH ŠKOLA HRVATSKE

Autor: Zora Čatipović, 20. 11. 2016. 17:26

Izložba digitalne fotografije osnovnih škola Hrvatske, na temu "Svjetlo", otvorena je u utorak, 15. studenog 2016. u 13:00 sati u prostoru Osnovne  škole dr. Ivan Merz Zagreb.

Na izložbi je prezentirano 50 škola iz cijele Hrvatske sa preko 150 fotografija, a među njima su i fotografije naše učenice Ive Akrap,  koje možete pogledati na stranicama škole organizatora natječaja.

 [više]

NATJEČAJ: Eko-fotka 2016.

Autor: Zora Čatipović, 13. 1. 2016. 20:22

SVRHA NATJEČAJA: Poticanje i razvijanje ljubavi za prirodne ljepote zavičaja, razvijanje kritičkog mišljenja prema tendencijama koje narušavaju prirodnu ravnotežu te osvješćivanje potrebe da je svaki pojedinac dužan živjeti i djelovati u suglasju s prirodom.

TEME:

Pupoljci novog života
Ovo nanosi bol našoj majci Prirodi (svi čovjekovi postupci koji nisu u skladu s održivim razvojem i prirodnom ravnotežom)

 

PROPOZICIJE: U natječaju mogu sudjelovati učenici i učenice od petog do osmog razreda osnovnih škola u Republici Hrvatskoj. Broj sudionika iz jedne škole nije ograničen.

Svaki sudionik – učenik, učenica – može sudjelovati s najviše četiri (4) digitalne fotografije. Fotografije mogu biti crno-bijele ili u bojama.

Datoteke s fotografijama  trebaju biti grupirane u mape po nazivu teme, a ispod fotografije treba biti ispisano ime i prezime autora i naziv fotografije.

DVD s radovima  i prijavnicom treba dostaviti,

zaključno, do 20. travnja 2016. na adresu:

  Osnovna škola Ferdinandovac

Dravska 66

48356 Ferdinandovac

 (Eko fotka)

    Prijavom na natječaj mentori jamče da su fotografije autorsko djelo navedenih autora. Organizator radove ne vraća. Pojedini radovi bit će reproducirani, ali ne u komercijalne svrhe.

  Radove će pregledati žiri i izabrati radove za izložbu te donijeti odluku o nagrađenim i pohvaljenim radovima. Odluke žirija su konačne i neopozive.

  Izabrani radovi bit će izloženi na WEB izložbi i na  izložbi u OŠ Ferdinandovac, povodom Svjetskog dana zaštite okoliša.

  Autorima najboljih radova bit će dodijeljene plakete, pohvale i nagrade. U svakoj temi dodjeljuje se zlatna plaketa za prvo mjesto, dvije srebrne za druga mjesta i tri brončane plakete za treća mjesta te do tri pohvale u svakoj temi. Proglašavaju se najuspješniji mentori,  najuspješnija škola te škola s najviše radova.

   Organizator će izraditi katalog u PDF-u, a prema financijskim mogućnostima i u tiskanom obliku. Sve škole sudionice bit će obaviještene o rezultatima natječaja.

 [više]

Iva Akrap, 6.c: Voda

Autor: Zora Čatipović, 29. 10. 2015. 09:20

 [više]

Fotoradionica: Bajke Gorskog kotara

Autor: Zora Čatipović, 1. 9. 2015. 22:55

 

ili   …nikad nam nije bilo dosadno i nikad se nismo pitali: „Šta sad?“*

 

 

Tri godine surađujemo s Hrvatskim fotosavezom i tetu Zlatu i barba Predraga u našoj školi svi poznaju. Postavljali  su izložbe, organizirali radionice.  Gljev, Lonjsko polje, Sinj, Jelsa – mjesta su održavanja zanimljivih fotoradionica o kojima se u našoj školi priča.  Gljevski zvončari, ljepote Lonjskog polja,  sinjske „mačkare“, procesija Za Križen… naša baština koju smo bilježili fotoaparatom. Putovanja, nova prijateljstva, druženje, fotografske i životne lekcije koje nikada nećemo zaboraviti . . .

Idemo na radionicu u Gorski kotar?  Pitanje sam postavila  samo u jednom razredu.  Nisam tako planirala, ali Ana, Maria, Matea, Nika, Lucija i Stella su promijenile moje planove. Možda su i njihovi roditelji imali drugačije planove, ali znala sam da će potpisati suglasnost. Jer, ja dobro poznajem Anu, Mariu, Mateu, Niku, Luciju i Stellu.  Zaokružili  smo na kalendaru 12. kolovoz – dan kada krećemo.

Vožnja vlakom do Karlovca. Svi u vagonu su znali gdje idemo. Čak i oni sa slušalicama u ušima.

Vožnja kombijem od Karlovca  do Mrzle Vodice,  94 km i 1094 pitanja. Najčešće pitanje: Koliko još?  Nestrpljive su? Umorne?  Samo nestrpljive.  Jer, Ana, Maria, Matea, Nika, Lucija i Stella nikad nisu umorne.

Kako je bilo šest dana u Gorskom kotaru mislim da je svima jasno. 

                                                                      Zora Čatipović

 

* …nikad nam nije bilo dosadno i nikad se nismo pitali: „Šta sad?“  –

Ana Perković, Maria Čaljkušić, Matea Brakus, Nika Ramić, Lucija Landeka i Stella Balić

 

 [više]

NAGRADNI NATJEČAJ "Snimi foto i osvoji nagradu!"

Autor: Zora Čatipović, 1. 5. 2015. 11:52

Sukladno obilježavanju Svjetskog dana nepušenja 2015. Nastavni zavod za javno zdravstvo naše Županije u razdoblju 25. 04. - 24. 05. 2015. otvara već tradicionalan nagradni natječaj za sve učenike viših razreda osnovnih škola (5.-8. r.) na području Splitsko-dalmatinske županije pod nazivom „Snimi foto i osvoji nagradu!“. Natječajem odabiremo tri fotografije koje na kreativan, inovativan i zanimljiv način promiču nepušenje kao odrednicu zdravlja i ukazuju na štetnost pušenja, te dodjeljujemo kao nagrade tablet računala.

 

 [više]

Čestit Božić i sretna 2015. godina

Autor: Zora Čatipović, 24. 12. 2014. 00:56

 [više]

Prekrasna "Hrvatska iz zraka" na Zapadnoj obali

Autor: Zora Čatipović, 23. 7. 2014. 11:30

Foto izložba "National Geographic - Hrvatska iz zraka" postavljena je na otvorenom, na Zapadnoj obali, do 28. srpnja. Riječ je o fotomonografiji Davora Rostuhara o dosad neviđenim kulturnim i prirodnim ljepotama Hrvatske, koja je trenutno na turneji.

 [više]

Foto radionica u Lonjskom polju

Autor: Zora Čatipović, 1. 7. 2014. 07:43

Članice foto skupine (Sandra Juko, Antea Radić, Nera Gudelj, Margarita Anić, Vjekoslava Jerčić, Josipa Ujević, Dora Prka i Andrea Maslov) i nastavnica Zora Čatipović sudjelovale se u petodnevnoj foto radionici u Lonjskom polju.

 [više]

IZLOŽBA FOTOGRAFIJA "DIDI S KAMEŠNICE"

Autor: Zora Čatipović, 20. 3. 2014. 07:54

Učenice Dora Prka,  Antea  Radić,  Andrea Maslov i Margarita Anić i nastavnica Zora Čatipović sudjelovale su u foto radionici „Didi s Kamešnice“. Radionica je održana u  organizaciji Hrvatskog fotosaveza pod vodstvom gđe. Zlate Medak i g. Predraga Bosnara. Fotografije s radionice bit će izložene u Galeriji Vinogradska  (Zagreb, Vinogradska 14), a otvorenje izložbe je  u subotu 22. ožujka 2014. u 12.00 sati.

 

 [više]

FOTOGRAFIJE „KROZ PLANINE, BRDA I GORE“

Autor: Zora Čatipović, 19. 10. 2018. 23:28

Planinarski klub Split, povodom obilježavanja 85. godišnjice osnivanja Kluba, pozvao je fotografe amatere i profesionalce, planinare i ljubitelje prirode da prijave svoje foto radove na nagradni natječaj za najbolju planinarsku fotografiju.

Na natječaj je pristiglo više od 300 fotografija od 48 autora. Za izložbu je izabrano 49 fotografija od 25 autora. Izbor je izvršio Majstor fotografije, prof. Ante Verzotti.  Među izabranim fotografijama je i rad naše učenice Anđele Jurčević. Fotografija je snimljena u park šumi Golubinjak za vrijeme radionice „Bajke Gorskog kotara“ u organizaciji Hrvatskog fotosaveza.

Izložba je postavljena u prostoru Stare gradske vijećnice, na Narodnom trgu.

 

 

 

 [više]

FOTORADIONICA „BAJKE GORSKOG KOTARA“

Autor: Zora Čatipović, 23. 9. 2018. 08:30

Na fotoradionici Bajke Gorskog kotara, u razdoblju od 6. do 11. kolovoza 2018., sudjelovalo je šest učenika naše Škole.

Uz teoriju i praksu u području fotografije, pod stručnim vodstvom  Zlate Medak, voditeljice  programa Hrvatskog fotosaveza za mlade i Predraga Bosnara, tajnika Hrvatskog fotosaveza, učili su i stvarali.

Rezultat rada je izložba koja će biti postavljena  29. rujna 2018. u Galeriji Fotokluba Bjelovar.  Izložba će uskoro doći i u našu Školu.

 

 

 [više]

MARTA DIDIĆ OSVOJILA ZLATNU PLAKETU NA FOTO-NATJEČAJU EKO-FOTKA 2018. Vijest ima dokument u privitku

Autor: Zora Čatipović, 24. 5. 2018. 11:24

Naša učenica 6.a razreda, Marta Didić, osvojila je prvo mjesto i zlatnu plaketu za fotografiju "Jugo" u kategoriji  „Ovo nanosi bol našoj majci prirodi“.

Među fotografijama odabranima za izložbu još je jedna fotografija Marte  Didić, „Prosulo  je sunce zrake“  i  fotogafija  „Blistaju se rosne kapi“ Maje     Bartulović (7.b).

                                                                               Čestitamo!!!

 [više]

IZLOŽBA FOTOGRAFIJA "BAJKE GORSKOG KOTARA"

Autor: Zora Čatipović, 28. 4. 2018. 22:00

Fotoizložba "Bajke Gorskog kotara" postavljena je u našoj školi u  suradnji s Osnovnom školom Jelsa i Hrvatskm fotosavezom, a nastala je kao rezultat ljetne fotoradionice koja se održavala u  kolovozu 2017. godine.

Pozivamo Vas da posjetite izložbu i  uživate u prekrasnim prizorima!

 [više]

PETODNEVNA RADIONICA CAMERE OBSCURE U FOTOKLUBU SPLIT

Autor: Zora Čatipović, 20. 12. 2017. 23:23

Fotoklub Split od 22. do 30. prosinca 2017. organizira petodnevnu radionicu Camere obscure koja je namjenjena učenicima od 5. do 8. razreda. Radionica uključuje upoznavanje s osnovama fotografije, izradu camere obscure, fotografiranje te razvijanje i skeniranje negativa.

Voditelji radionice su mladi nagrađivani splitski fotografi Milan Šabić i Maja Prgomet.

Sve informacije se mogu dobiti dobiti na tajnik@fotoklubsplit.hr i 021 347 597 (od 10 do 12 h), a tu se vrše i prijave.

 [više]

Na 12. Splitskoj tiramoli 'visit' će i radovi naših učenika

Autor: Zora Čatipović, 13. 12. 2017. 21:00

Otvaranje 12. izložbe najboljih mladih fotografa "Splitska.tiramola" održat će se ovog četvrtka 14. prosinca 2017. u 20 sati u Galeriji fotografije Fotokluba Split (Marmontova 5).

Organizator izložbe je Udruga za promociju kulture mladih "Splitski portal", a na raspisani natječaj prijavilo se preko 100 autora mlađih od 30 godina, od čega će na zidovima ovog renomiranog prostora 'visiti' 113 fotografija od 65 autora.

 [više]

POZIVAMO VAS NA SUDJELOVANJE!

Autor: Zora Čatipović, 27. 10. 2017. 09:50

U suradnji s Foto-klubom Split, Javna ustanova za upravljanje park-šumom Marjan organizirala je Foto natječaj "Marjan - simbol i inspiracija".

Izložba s pobjedničkim radovima, bit će otvorena u Foto klubu Split 01.  siječnja, 2018. u 00.10 min!

 [više]

Međunarodni fotografski doživljaj baštine 2017.

Autor: Zora Čatipović, 28. 5. 2017. 18:54

Pravila sudjelovanja
1.
Tema natječaja. Tema je „Kulturna i prirodna baština“.
2.
Prijavni obrazac. Svaki autor mora prijaviti svoje fotografije slanjem ispunjene prijavnice
organizatoru.
3.
Slikovne datoteke prijavljenih fotografija trebaju biti imenovane na sljedeći način: pre-
zime i ime autora_naziv rada_broj koji odgovara rednom broju u prijavnici. Fotografije
moraju u tehničkom smislu biti u JPEG formatu, dovoljne veličine da se mogu izraditi do
formata 50x70 cm.
4.
Slanje fotografija. Autori svoje fotografije mogu poslati elektroničkom poštom. Svaki
autor može poslati do 6 fotografija. Adresa za slanje fotografija elektroničkom poštom
je: predrag.bosnar@hrvatski-fotosavez.hr
5.
Dob sudionika. Natječaj je otvoren mladim autorima do 21 godine starosti (rođeni 1996.
godine ili kasnije).
6.
Autorsko pravo. Sudjelovanje u natječaju, iskazano slanjem potpisanog prijavnog obras
-
ca, podrazumijeva prijenos autorskog prava na organizatora izložbe, koji može fotogra-
fije koristiti isključivo za pripremu izložbe, tiskanje kataloga, te u nekomercijalne svrhe
za promidžbu izložbe. Svaki autor čije su fotografije uvrštene u izložbu dobit će katalog
izložbe. Sve fotografije uvrštene u izložbu smatrat će se jednakovrijednim radovima.
7.
Ocjenjivački sud. Hrvatski fotosavez će imenovati ocjenjivački sud sastavljen od meri-
tornih stručnih osoba.
8.
Rok za slanje radova. Posljednji dan za prijam radova je 10. srpnja 2017. godine.
9
. Projekt financijski podupiru Ministarstvo kulture Republike Hrvatske i Gradski ured za
obrazovanje, kulturu i sport Grada Zagreba.
10.
Informacije: Predrag Bosnar, tajnik Hrvatskog fotosaveza,
e-mail: predrag.bosnar@hrvatski-fotosavez.hr.
 [više]

USPJEH NAŠE UČENICE NINE STANIĆ NA 45. MEĐUNARODNOJ IZLOŽBI FOTOGRAFIJA U LIDICAMA U REPUBLICI ČEŠKOJ

Autor: Zora Čatipović, 14. 5. 2017. 23:58

Na 45. međunarodnoj izložbi u Lidicama sudjelovali su mladi iz 83 zemlje svijeta s ukupno 25690 radova.  Fotografi su poslali 823 fotografije.  Povjerenstvo u Lidicama nagradilo je 12 autora iz Hrvatske, a među njima je i naša Nina Stanić (8.b). Nina je osvojila najvišu nagradu izložbe, medalju „Ruža Lidica“.

Hrvatski fotosavez redovito sudjeluje u ovoj izložbi od njenog 30. izdanja 2002. godine. Nastavak je ovo vrijednih međunarodnih priznanja koje mladi polaznici radionica u organizaciji Hrvatskog  fotosaveza  dobivaju.

 [više]

BESPLATNE FOTO RADIONICE ZA OSMAŠE I SEDMAŠE!

Autor: Zora Čatipović, 16. 11. 2016. 09:15

 

Privatna jezično-informatička gimnazija Leonardo da Vinci organizara besplatne fotografske radionice za osmaše i sedmaše sa splitskog područja. Tečaj će se održavati subotom u jutarnjem terminu u prostorijama škole, počevši 19.11.2016. u trajanju mjesec dana.   

 [više]

IZLOŽBA FOTOGRAFIJA U NAŠOJ ŠKOLI

Autor: Zora Čatipović, 7. 12. 2013. 07:59

Zadovoljstvo nam je  pozvati Vas na otvorenje izložbe fotografija u organizaciji Hrvatskog fotosaveza pod nazivom XVIII. MEĐUNARODNI FOTOGRAFSKI DOŽIVLJAJ BAŠTINE 2013. koje će se održati 13. prosinca  2013. u 18:00 sati u prostorijama Osnovne škole Mejaši.
Izložba će u izložbenom prostoru ostati otvorenom do 10. 1. 2014..

Dobro nam došli!

                                                      

                                 Učenici i učitelji OŠ Mejaši, Split

 [više]

Čestitamo Vjekoslavi!

Autor: Zora Čatipović, 1. 5. 2012. 23:20

Na 11. NATJEČAJU ZA UČENIČKU FOTOGRAFIJU „EKO-FOTKA 2012.“ nagrađena je fotografija Vjekoslave Jerčić, učenice V.a razreda i reproducirana u katalogu izložbe.

 [više]

EKO-FOTKA 2012.

Autor: Zora Čatipović, 31. 3. 2012. 23:54

11. NATJEČAJ ZA UČENIČKU FOTOGRAFIJU

„EKO-FOTKA 2012.“

SVRHA NATJEČAJA je poticanje i razvijanje ljubavi za prirodne ljepote zavičaja, razvijanje kritičkog mišljenja prema tendencijama koje narušavaju prirodnu ravnotežu te osvješćivanje potrebe da je svaki pojedinac dužan živjeti i djelovati u suglasju s prirodom.

 [više]

Foto-radionica: NOVOGODIŠNJI UKRASI Vijest ima dokument u privitku

Autor: Zora Čatipović, 1. 4. 2012. 00:19

 [više]

Foto-radionica: EKOLOGIJA

Autor: Zora Čatipović, 1. 4. 2012. 00:09

 [više]

 Album

Popis postojećih albuma:


Naziv albuma
Kreirao
Datum


Viktoria Tolj
15. 11. 2012. 00:12
Zora Čatipović
10. 10. 2011. 00:59
Zora Čatipović
8. 3. 2011. 23:02
Zora Čatipović
8. 3. 2011. 22:55
Zora Čatipović
8. 3. 2011. 22:44CMS za škole logo
Osnovna škola "Mejaši" Split / Mejaši 20, HR-21000 Split / os-mejasi-st.skole.hr / ured@os-mejasi-st.skole.hr
preskoči na navigaciju