preskoči na sadržaj

Osnovna škola "Mejaši" Split

HRVATSKI JEZIK

Hrvatski jezik

Hrvatski jezik, najopsežniji je predmet osnovnoškolskoga obrazovanja, bitan je i za ovladavanje drugim predmetima kojima je hrvatski jezik osnovno sredstvo sporazumijevanja. Predmet se svih osam godina ostvaruje u četiri nastavna područja: hrvatski jezik, jezično izražavanje, književnost i medijska kultura. Prema načelu unutarpredmetnoga povezivanja, sadržaji i zadaće svih nastavnih područja međusobno se prožimaju i dopunjuju, a prema načelu međupredmetnoga povezivanja funkcionalno se povezuju i s ostalim nastavnim predmetima. Pojedina područja jezika (leksik, gramatičke strukture i dr.) i jezične djelatnosti (slušanje, govorenje, čitanje, pisanje) nerazdvojno su povezane, u njima nastava hrvatskoga jezika osposobljava učenike za izravno i neizravno sporazumijevanje.

 

SVRHA NASTAVE HRVATSKOGA JEZIKA


Svrha je nastave hrvatskoga jezika u osnovnoj školi omogućiti učenicima da na odabranim temama steknu znanje, sposobnosti, vještine, stavove i vrijednosti kao temelj za učenje tijekom čitavoga života, što znači ovladavanje hrvatskim standardnim jezikom na razini osnovnoga obrazovanja; razvoj jezičnih komunikacijskih sposobnosti i vještina, tj. razvijanje jezičnih sposobnosti u govornoj i pisanoj uporabi jezika u svim funkcionalnim stilovima; razvijanje literarnih sposobnosti, čitateljskih interesa i čitateljske kulture; razvijanje interesa i potreba za sadržajima medijske kulture; osvješćivanje važnosti znanja hrvatskoga jezika kao općega kulturnoga dobra, u kojemu je razvidno poštivanje i ljubav prema jeziku hrvatskoga naroda, njegove književnosti i kulture te poštivanje prema hrvatskome kao službenom jeziku u Republici Hrvatskoj. Cjelokupna nastava hrvatskoga jezika pomaže učenicima u njihovu osobnomu razvoju te ih, uz nastavu ostalih predmeta, umnogome priprema za aktivno sudjelovanje u društvu.


vijesti

KNJIŽEVNI SUSRET S BOŽIDAROM PROSENJAKOM

Autor: Zora Čatipović, 25. 11. 2016. 14:18

„Nekako sam postao svjestan da cilj života nije postati u nečemu najbolji nego naći svoje mjesto pod suncem.“

Ovo je samo jedno od velikih zrnaca mudrosti koja se kriju u jednoj od naših omiljenih lektira Divlji konj. A još neke životne mudrosti, šale, dogodovštine iz djetinjstva i sličice iz života, imali smo priliku čuti i od samog autora, Božidara Prosenjaka, na književnom susretu, 15.11.2016. u našoj Školi.

 [više]

KNJIŽEVNI SUSRET

Autor: Tome Kovačević, 14. 11. 2016. 12:37

U utorak, 15. studenog 2016., u našoj Školi održat će se književni susret. Susret će se održati u maloj dvorani škole s početkom u 14:45 sati, a gostuje hrvatski književnik Božidar Prosenjak.

Pozivamo Vas da se odazovete i svojim prisustvom uveličate ovaj događaj.

 [više]

ŠKOLSKI LIST - TIN 2016 Vijest ima dokument u privitku

Autor: Tome Kovačević, Mislava Kvasina, 7. 10. 2016. 13:27

Novi školski list - Tin 2016 možete u cijelosti pregledati, pročitati, preuzeti ili ispisati klikom na [više] te na naslovnu stranicu školskog lista.

 [više]

KNJIŽEVNI SUSRET S DUNJOM KALILIĆ

Autor: Jadranka Sočo, Anica Štambuk, Divna Šušić, Tome Kovačević, 19. 11. 2014. 00:22

Svatko je od vas jedna zraka topline…

Poručila je to učenicima splitska spisateljica Dunja Kalilić  na književnom susretu upriličenom u prostorima naše škole povodom Mjeseca knjige.

Književnica Dunja Kalilić objavila je dvadesetak knjiga poezije i proze namijenjene  djeci, ali i odraslima. Bavila se nakladništvom, humanitarnim radom pomažući mladim talentima, objavljivala priče i feljtone u mnogim časopisima. Zastupljena je u antologijama pjesništva, bajka i kratkih priča. Članica je društva hrvatskih književnika. Pod [više] pogledajte slike i pročitajte još zanimljivosti s susreta s književnicom Dunjom Kalinić.

 [više]

NOVI HRVATSKI PRAVOPIS

Autor: Tome Kovačević, 16. 8. 2013. 12:47

Od sada ukoliko muku mučite s pravopisom, a nemate svoj primjerak na polici, svoje nedoumice možete riješiti na internetu. Naime Institut za hrvatski jezik i jezikoslovlje je na internetu objavio cijeli pravopis na korištenje hrvatskim građanima i svima koje zanima hrvatski pravopis. Sve što trebate je otići na www.pravopis.hr i potražiti rješenje za svoje pravopisne probleme. (Napominjemo vam da je i ministar znanosti, obrazovanja i sporta dao preporuku za uporabu ovog pravopisa!)

 [više]

PJESMA "HORVATSKA DOMOVINA" (DANAS HRVATSKA HIMNA)

Autor: Tome Kovačević, 14. 3. 2012. 14:36

Na današnji dan, 14. ožujka, izašao je u Gajevoj Danici tekst pjesme "Horvatska domovina" autora Antuna Mihanovića. Danica je u to doba bila još relativno mlado glasilo, izašlo je tek 10 brojeva. Pjesma "Horvatska domovina" prihvaćena je za hrvatsku himnu 1891. godine. Uglazbio ju je Vinkovčanin Josip Runjanin. Za himnu su uzete prva i druga, te pretposljednja i posljednja kitica.

 [više]

 CMS za škole logo
Osnovna škola "Mejaši" Split / Mejaši 20, HR-21000 Split / os-mejasi-st.skole.hr / ured@os-mejasi-st.skole.hr
preskoči na navigaciju