preskoči na sadržaj

Osnovna škola "Mejaši" Split

Robotika

Uz potporu Zajednice tehničke kulture grada Splita i županije splitsko dalmatinske u našoj školi osnovan je Klub mladih tehničara "Mejaši". Klub će se u ostvarivanju interesa učenika posvetiti organiziranju skupine robotičara.

Robotika kao izvannastavna aktivnost podučava učenike:

  • Rješavanju problema
  • Praktičnom radu i vježbama, gradnjom različitih uređaja i robota
  • Sastavljanju modela raznih strojeva i izrađivanju programa za upravljanje
  • Temeljnim principima robotke i vođenju robotskih model pomoću računala
  • Osmisliti slobodno vrijeme mladih i time smanjiti rizik od raznih ovisnosti
  • Potaknuti učenike na odabir tehničkih zanimanja i fakulteta
  • Timskom radu pri rješavanju problema

Na robotici možete naučiti da računalo ne služi samo za pisanje teksta, igranje, pretraživanje interneta i računanje, već pomoću računala možemo upravljati i različitim strojevima.

Ako se i ti želiš baviti robotikom naučiti nešto više o robotima, naša vrata su svima otvorena.

Lego Mindstorms Roboti

LegoMinstroms je edukacijski robot tvrtke Lego. LegoMinstroms je skup malih dijelova koji izgledaju kao lego kocke, ali ti dijelovi u sebi sadrže elektrotehnička svojstva. Moguće ga je složiti u različite kombinacije. Osnovni oblici koje možete složiti su: čovjek (Alpharex), pauk (Spike), Roboarm i Tribot. Robote je moguće programirati vizualnim načinom u programu LegoNXT kao i u standardnim (u programskom jeziku C++).

Robotika i zakoni robotike

Robotika je znanstveno - tehnička disciplina, čiji je cilj izradba i unapređivanje robota, automatiziranih strojeva kojima upravljaju elektronička računala, pomoću upravljačkog programa i informacija primljenih preko elektroničkih osjetila - senzora.

Naziv znanosti koja se bavi robotima smislio je pisac znanstvene fantastike Isaac Asimov. Asimov je također zamislio tzv. tri zakona robotike, kojih bi se svi roboti trebali držati, a koji glase:

  1. Robot ne smije ozlijediti ljudsko biće ili nedjelovanjem dozvoliti da se to dogodi.
  2. Robot mora slijediti naredbe koje mu čovjek da, osim kad je to u suprotnosti s višim zakonom.
  3. Robot mora štititi svoju egzistenciju, osim kad je to u suprotnosti s višim zakonom.

O pitanjima moralnih načela buduće 'umjetne vrste' ipak se još ne trebamo brinuti, mada postoje mišljenja da će za svega nekoliko desetljeća roboti postati svjesni samih sebe što bi, mora se priznati, stvorilo ogroman društveni problem. Kako se ovo ne bi dogodilo, grupa ljudi u SAD-u već je osnovala udrugu za prevenciju okrutnosti prema robotima.

Humanoidna robotika je grana znanosti o robotima čiji je cilj razvoj robota nalik čovjeku, a u posljednje vrijeme na ovom polju došlo je do vrlo zanimljivih otkrića. Većina humanoidnih robota razvijaju se kao eksperimentalni projekti u Japanu i na zapadnim sveučilištima.

    

Zadatak 1.  Robot kojeg smo konstruirali mora ići ravno do bijele crte, prilikom kojeg mora biti uključeno zeleno svijetlo. Kada dođe do bijele crte stane isključi se zeleno a uključi plavo svijetlo te se vrati u početnu točku.

Zadatak 2.  Robot kojeg smo konstruirali mora ići ravno zatim skrenuti desno do bijele crte, prilikom kojeg mora biti uključeno zeleno svijetlo. Kada dođe do bijele crte stane isključi se zeleno a uključi crveno svijetlo te robot ispali kuglicu. Nakon toga robot se mora vratiti u početnu točku.

 

 


OGLASNA PLOČA

Sjednica UV-a

održat će se u ponedjeljak, 4. srpnja 2022., s početkom u 12 sati u maloj dvorani.


Upute za razrednike:

e-Dnevnik za razrednike

Upute za nastavnike:

e-Dnevnik za nastavnike

 


Sve o Tablet računalima

 Škola za život

Prezentacija s roditeljskog,

Upute za SIM kartice...

 

DOKUMENTI
KNJIGOVODSTVO
PRAVILNICI
Tražilica


Napredno pretraživanje
Traži
KORISNI LINKOVI

 

CMS za škole logo
Osnovna škola "Mejaši" Split / Mejaši 20, HR-21000 Split / os-mejasi-st.skole.hr / ured@os-mejasi-st.skole.hr
preskoči na navigaciju