preskoči na sadržaj

Osnovna škola "Mejaši" Split

vijesti

FESTIVAL ZNANOSTI

Autor: Zora Čatipović, 20. 4. 2018. 07:38

19.4.2018. učenici naše škole u pratnji nastavnica Dijane Mihanović i Blanše Dadić posjetili su smotru pokusa i istraživačkih radova učenika osnovnih i srednjih škola "Budi i ti znanstvenik" koja se održavala na FESB-u u sklopu 16. Festivala znanosti. Otkrića mijenjaju naše obzore i svjetonazore te im je zato posvećen 16. Festival znanosti. Tom prilikom učenici su mogli vidjeti puno zanimljivosti iz fizike, matematike, kemije, biologije, informatike koje su im prezentirali njihovi vršnjaci.

 [više]

BROŠURA HRVATSKE ŽELJEZNICE

Autor: Tome Kovačević, 8. 3. 2018. 06:53

Hrvatske željeznice izdale su Brošuru s ciljem promicanja sigurnosti unutar pružne mreže i na željezničkoj infrastrukturi. Želja im je da što više mladih osvijeste i upozore na opasnosti neovlaštenog kretanja unutar željezničke infrastrukture.

Brošuru možete pogledati i pročitati putem mrežnih stranica na poveznici http://www.hzinfra.hr/wp-content/uploads/2017/01/opasnost-od-strujnog-udara-uz-prugu-brosura.pdf.

 [više]

POMIČNO MJERILO

Autor: Zora Čatipović, 26. 2. 2018. 11:27

Simulator pomičnog mjerila

 [više]

230 godina od smrti Ruđera Boškovića

Autor: Zora Čatipović, 13. 2. 2017. 10:41

Na današnji dan umro je Ruđer Bošković, jedan od najvećih i najsvestranijih hrvatskih znanstvenika. U parku Indro Montanelli u Milanu danas je otkriven njegov spomenik, djelo kipara Ivana Meštrovića. Duboki trag nije ostavio samo u znanosti, već i u filozofiji, teologiji i pjesništvu. Ove godine obilježava se 230 obljetnica smrti ovog velikana. 

 [više]

Godišnjica smrti Nikole Tesle: Kako je promijenio naš svijet?

Autor: Zora Čatipović, 7. 1. 2017. 21:24

Nikola Tesla umro je na današnji dan prije 74 godine u njujorškom hotelu u kojem je i proveo posljednje godine. Ovaj velikan iza sebe je ostavio više od 700 izuma


 

 [više]

REZULTATI ŽUPANIJSKOG NATJECANJA IZ TEHNIČKE KULTURE 2015./16.

Autor: Tome Kovačević, 4. 3. 2016. 18:51

U petak, 4. ožujka 2016.godine, u Osnovnoj školi Kman-Kocunar održano je županijsko natjecanje iz Tehničke kulture. 

Rezultate možete pogledati klikom na link.

 [više]

90. godišnjica prve demonstracije televizije

Autor: Zora Čatipović, 26. 1. 2016. 21:57

 [više]

CRTANJE ELEKTRONIČKIH SHEMA POMOĆU RAČUNALA

Autor: Zora Čatipović, 22. 11. 2015. 23:13

Jedan od najjednostavnijih programa za crtanje elektroničkih shema, koji je ujedno pogodan za učenje elektronike, je program Crocodile Clips. Program omogućuje lakše i brže crtanje te provjeru ispravnosti elektroničke sheme, pohranjivanje i ispis kopija crteža.

Program možete preuzeti na poveznici Crocodile Clips.

 [više]

21. studenoga - SVJETSKI DAN TELEVIZIJE

Autor: Zora Čatipović, 20. 11. 2015. 08:05

GENERALNA skupština UN-a današnji je dan proglasila Svjetskim danom televizije i to s namjerom da potakne svjetske nacije da svoje programe usredotoče na mir i sigurnost.

Televizija je u 70 godina postojanja postala najutjecajniji medij, a čak 98 posto domaćinstava u svijetu svakodnevno gleda programe na takozvanom "malom ekranu". Također,  na našim prostorima se televizija dnevno gleda u prosjeku jedan sat više nego u Europi. Do 18. godine, prosječno dijete na našim prostorima osim gledanja u ekran više vremena provede samo spavajući, prenosi UN.

Tehnologija korisnicima komercijalno dostupna od 1928. godine, u posljednjih pet iz temelja se promijenila. Nakon šest desetljeća analognog, s početak novog milenija nastupio je digitalni prijenos. Gledateljima su ponuđene inovativne usluge o kakvima su do tada mogli samo sanjati.

 [više]

Promotivni video o hrvatskim izumiteljima i znanstvenicima hit na internetu

Autor: Zora Čatipović, 21. 3. 2015. 21:57

 

'Your life is full of Croatia' izazvao veliko zanimanje na društvenim mrežama.

Video je pregledan gotovo 40 tisuća puta.

 [više]

NOĆ MUZEJA 2015.

Autor: Tome Kovačević, 30. 1. 2015. 09:46

Hrvatsko muzejsko društvo organizira jubilarnu desetu Noć muzeja pod nazivom „Izumi i otkrića-Nikola Tesla univerzalni um“. Tema desete Noći muzeja konceptualno se nadovezuje na prošlogodišnju manifestaciju uz želju za dodatnim afimirmacijom velikih imena hrvatske kulture, umjetnosti i znanosti te njihovim interpoliranjem u programe kulturno-turističkih itinerera. U Noći muzeja pozivamo Vas da uz redovan program muzeja otkrijete i koji se sve izumi i otkrića nalaze u bogatim fundusima i stalnim postavima hrvatskih muzeja…

Ove godine manifestacija se održava u petak, 30. siječnja 2015. godine od 18.00 do 01 .00 sati. Tijekom "Noći muzeja" ulaz u sve muzeje je besplatan.

Više o manifestaciji pročitajte ovdje.

 [više]

IZLOŽBA FOTOGRAFIJA "MLADI S MORA - DOĆI U MOČVARU"

Autor: Zora Čatipović, 10. 12. 2014. 00:25

Sa zadovoljstvom Vas pozivamo da posjetite izložbu fotografija "Mladi s mora - doći u močvaru". Izložba je rezultat fotoradionice za mlade Hrvatskog fotosaveza održane u lipnju 2014. godine u Lonjskom polju. Izložba će biti postavljena u atriju OŠ Mejaši u Splitu od 10. do 20. prosinca 2014. godine. Sudionice raadionice su i naše učenice, članice foto skupine: Antea Radić, Dora Prka, Margarita Anić, Andrea Maslov, Vjekoslava Jerčić, Sandra Juko, Nera Gudelj i Josipa Ujević.

Veselimo se Vašem dolasku

 [više]

PRVO KOLO MODELARSKE LIGE

Autor: Tome Kovačević, 3. 12. 2014. 21:06

U našoj školi je održano prvo kolo županijskog natjecanja Modelarske lige za Splitsko-dalmatinsku županiju. Na natjecanju je sudjelovalo 14 ekipa, odnosno 28 učenika. Učenici su u 3 puna sata izrađivali kućicu. Svi sudionici uz ugodno druženje i timski rad pokazali su svoju kreativnost, inovativnost te želju za razvojem tehničkih znanja i vještina. Iz naše škole sudjelovalo je šest učenika 5.c razreda.

 [više]

IZLOŽBA FOTOGRAFIJA "DIDI S KAMEŠNICE"

Autor: Zora Čatipović, 25. 10. 2014. 08:55

Sa zadovoljstvom Vas pozivamo da posjetite izložbu fotografija "Didi s Kamešnice". 

Izložba je rezultat fotoradionice za mlade Hrvatskog fotosaveza održane u selu Gljev i okolnim selima sinjskog kraja. 

Izložba će biti postavljena u atriju OŠ Mejaši u Splitu od 23. listopada do 07. studenog 2014. godine. Sudionice radionice su i naše učenice, članice školske foto skupine: Antea Radić, Dora Prka, Margarita Anić i Andrea Maslov.

Veselimo se Vašem dolasku

 [više]

Promatranje noćnog neba teleskopima sa Zapadne obale u sklopu "Svjetskog tjedna svemira"

Autor: Zora Čatipović, 11. 10. 2014. 19:39

Slikovito naslovljen sa „Svemir: pokazuje nam put“, ovogodišnji WSW ("World Space Week" – WSW) želi skrenuti pozornost na koristi koje čovječanstvo ima od satelitske navigacije
U sklopu obilježavanja "Svjetskog tjedna svemira" udruga "Zvjezdano selo Mosor" organizirala je javno promatranje noćnog neba sa teleskopima postavljenim na Zapadnu obalu.
 [više]

Svjetski tjedan svemira

Autor: Zora Čatipović, 2. 10. 2014. 21:19

Svjetski tjedan svemira svake se godine diljem svijeta obilježava od 4. do 10. listopada jer to razdoblje obuhvaća godišnjicu lansiranja prvog umjetnog satelita i godišnjicu prihvaćanja načela o miroljubivom istraživanju i korištenju svemira.


 

 [više]

PROMETNA UČILICA - državno natjecanje u poznavanju prometnih propisa

Autor: Zora Čatipović, 2. 10. 2014. 13:51

Natjecanje obuhvaća korištenje Prometne Učilice. U natjecanju se boduje pregled poučnih sadržaja, uspješnost u rješavanju vježbi te postignuće na 6 od 10 ispita koja zadaje Ministarstvo unutarnjih poslova RH. Za sudjelovanje na natjecanju potrebno je imati AAI@EduHr korisničke podatke. 

Natjecanje traje do 30. studenoga 2014. (do 12:00 sati), a najuspješniji učenici, razredno odjeljenje i njihov voditelj te 3 najsupješnije škole osvojit će vrijedne nagrade.

Uključite se odmah. Zabavljajte se, natječite se i učite.

 [više]

NOĆ ISTRAŽIVAČA U SPLITU 2014.

Autor: Zora Čatipović, 26. 9. 2014. 12:03

Europska noć istraživača je manifestacija koja se tradicionalno održava svake godine zadnjeg petka u mjesecu rujnu u više od 300 gradova diljem Europe. Cilj noći istraživača je na zabavan i jednostavan način podići svijest šire javnosti o važnosti znanstvenog istraživanja za društvo kako bi se srušile predrasude koje često postoje prema znanstvenoistraživačkoj zajednici te povećala zainteresiranost mladih za profesionalnu karijeru u znanosti.

 [više]

TREĆI SAJAM SPORTOVA I TEHNIČKE KULTURE

Autor: Tome Kovačević, 15. 9. 2014. 16:33

U subotu 13. i nedjelju 14. rujna u TC Joker se održao Treći sajam sportova, tehničke kulture i vanškolskih aktivnosti na kojem je sudjelovala i naša škola. Učenici naše škole su sudjelovali u radionici modelarstva gdje su izrađivali drvenu kućicu za ptice.

 [više]

Prag dobio najveći spomenik Nikoli Tesli

Autor: Zora Čatipović, 6. 9. 2014. 08:03

Spomenik Nikoli Tesli otkriven je u četvrtak u Pragu u kojem je hrvatski i svjetski izumitelj kratko studirao, a podignut je na poticaj Hrvatsko-češkog društva iz Zagreba i djelomice financiran sredstvima Grada Zagreba

 [više]

Na današnji dan rođen je Nikola Tesla

Autor: Zora Čatipović, 10. 7. 2014. 09:28

Na današnji dan rođen je Nikola Tesla, jedan od najvećih svjetskih znanstvenika i inovatora.

 

 

 

 

 

 [više]

FOTO RADIONICA U LONJSKOM POLJU

Autor: Zora Čatipović, 30. 6. 2014. 23:05

Članice foto skupine (Sandra Juko, Antea Radić, Nera Gudelj, Margarita Anić, Vjekoslava Jerčić, Josipa Ujević, Dora Prka i Andrea Maslov) i nastavnica Zora Čatipović sudjelovale se u petodnevnoj foto radionici u Lonjskom polju.

 

 [više]

ZAVRŠNO KOLO MODELARSKE LIGE

Autor: Tome Kovačević, 3. 5. 2014. 20:19

U našoj školi je održano završno županijsko natjecanje Modelarske lige za Splitsko-dalmatinsku županiju. Na završnom natjecanju sudjelovalo je 14 ekipa, odnosno 28 učenika. Učenici su u 3 puna sata izrađivali kutiju za alat. Svi sudionici uz ugodno druženje i timski rad pokazali su svoju kreativnost, inovativnost te želju za razvojem tehničkih znanja i vještina. Prema službenim elementima vrednovanja, povjerenstvo je odlučilo da su učenice Katarina Krišto i Lucija Pavlov iz Osnovne škole Kneza Trpimira, Kaštel Gomilica izradile najbolji rad.

 [više]

IZLOŽBA FOTOGRAFIJA U NAŠOJ ŠKOLI

Autor: Zora Čatipović, 11. 12. 2013. 22:39

Zadovoljstvo nam je  pozvati Vas na otvorenje izložbe fotografija u organizaciji Hrvatskog fotosaveza pod nazivom XVIII. MEĐUNARODNI FOTOGRAFSKI DOŽIVLJAJ BAŠTINE 2013. koje će se održati 13. prosinca  2013. u 18:00 sati u prostorijama Osnovne škole Mejaši.
Izložba će u izložbenom prostoru ostati otvorenom do 10. 1. 2014..

Dobro nam došli!

                                                      

                                 Učenici i učitelji OŠ Mejaši, Split

 

 

 [više]

ŽUPANIJSKO NATJECANJE - MODELARI

Autor: Tome Kovačević, 24. 4. 2013. 19:41

U našoj školi je održano završno županijsko natjecanje Modelarske lige za Splitsko-dalmatinsku županiju. Na završnom natjecanju sudjelovalo je 6 ekipa, odnosno 12 učenika koji su izrađivali kutijicu za olovke. Svi sudionici uz ugodno druženje i timski rad pokazali su svoju kreativnost, inovativnost te želju za razvojem tehničkih znanja i vještina. Prema službenim elementima vrednovanja, povjerenstvo je odlučilo da su učenici Marjan Brnića i Tea Kalajžić iz naše škole izradili najbolje radove.

 [više]

Cestovna raskrižja Vijest ima dokument u privitku

Autor: Zora Čatipović, 14. 4. 2013. 23:44

 [više]

2012. - Međunarodna godina energetske učinkovitosti

Autor: Zora Čatipović, Jurica Leventić, 1. 3. 2012. 11:44

Jedinstvenom turnejom u sklopu dm green city projecta 2012, po prvi put u Hrvatskoj će jedan električni automobil  prijeći udaljenost od 1415 km, od Dubrovnika do Sajma automobila u Genevi. Uz poruku o važnosti zdravog načina života, ovim projektom se želi doprinijeti podizanju ekološke svijesti građana u Međunarodnoj godini energetske učinkovitosti.

 

 [više]

Prometna kultura

Autor: Zora Čatipović, 19. 12. 2011. 00:22

Brzo i jednostavno, klikom miša naučite pravilo desne strane u prometu.

 [više]

2011. godina - MEĐUNARODNA GODINA ŠUMA

Autor: Zora Čatipović, 6. 10. 2011. 10:24

2011. godina proglašena je Međunarodnom godinom šuma

 [više]

Robo-alka

Autor: Zora Čatipović, 1. 10. 2011. 07:34

Robo-alka

Zajednica tehničke kulture Split i Hrvatsko robotičko društvo organiziraju ovo zanimljivo natjecanje, robo - alku.

 [više]

Tehnička kultura

Autor: Zora Čatipović, 30. 9. 2011. 22:44

         Program rada

 

 [više]

Arhiva naših vijesti   
 
CMS za škole logo
Osnovna škola "Mejaši" Split / Mejaši 20, HR-21000 Split / os-mejasi-st.skole.hr / ured@os-mejasi-st.skole.hr
preskoči na navigaciju