preskoči na sadržaj

Osnovna škola "Mejaši" Split

 

Talijanski jezik

U osnovnim školama u Republici Hrvatskoj talijanski jezik je zastupljen je kao prvi strani jezik (od 1. do 8. razreda), kao drugi strani jezik (od 4. do 8. razreda), kao materinski jezik pripadnika talijanske nacionalne manjine, i kao jezik društvene sredine u dvojezičnim područjima RH.

Stoljetna povezanost Hrvatske i Italije, uvjetovana zemljopisnom blizinom, dovela je do mnogostrukih dodira na društveno-kulturološkom, umjetničkom, povijesnom, gospodarstvenom i političkom planu. Upravo su zato u hrvatskom književnom jeziku, a i nekim hrvatskim narječjima, prisutni utjecaji talijanskoga jezika na leksičkom i morfosintaktičkom planu. U nastavi talijanskoga kao stranoga jezika u osnovnim školama učitelji će poticati učenike da sami pronađu međukulturalne i međujezične utjecaje.


Talijanski jezik je jezik kulture. Znati ga znači imati pristup književnoj baštini, koja je od temeljne važnosti za povijest Europe, značajnim humanističkim i znanstvenim tekstovima, kazališnoj, muzičkoj, opernoj, kinematografskoj te televizijskoj talijanskoj produkciji.

Talijanski jezik je jezik učenja. Mnogi su studenti koji se svake godine odlučuju pohađati naše škole, fakultete, Akademije te biblioteke.

Talijanski jezik je poslovni jezik. Manageri, investitori, tehničari, obrtnici, radnici dolaze u kontakt sa industrijom, obrtništvom i talijanskim uslužnim djelatnostima koji prelaze granice naše zemlje.

Govoreći talijanski, posjet našoj zemlji i njezinim ljubaznim, toplim i gostoljubivim ljudima postaje pravi užitak među gradovima kulture i osobitostima prirode


OGLASNA PLOČA

Sjednica UV-a

održat će se u ponedjeljak, 4. srpnja 2022., s početkom u 12 sati u maloj dvorani.


Upute za razrednike:

e-Dnevnik za razrednike

Upute za nastavnike:

e-Dnevnik za nastavnike

 


Sve o Tablet računalima

 Škola za život

Prezentacija s roditeljskog,

Upute za SIM kartice...

 

DOKUMENTI
KNJIGOVODSTVO
PRAVILNICI
Tražilica


Napredno pretraživanje
Traži
KORISNI LINKOVI

 

CMS za škole logo
Osnovna škola "Mejaši" Split / Mejaši 20, HR-21000 Split / os-mejasi-st.skole.hr / ured@os-mejasi-st.skole.hr
preskoči na navigaciju